Bonton pravila za prijatnu atmosferu za stolom
Bonton pravila za prijatnu atmosferu za stolom

Bonton za stolom

Pozvani ste na poslovni ručak u restoran, svečano okupljanje uz obed, posetu prijateljima… Podsećamo na osnovna bonton pravila za stolom, koja će obezbediti uživanje u druženju, bez neprijatnosti.

Najpre o vašim navikama u ishrani. Ono što volite ili ne volite, jedete ili ne jedete, saopštite domaćinu ili organizatoru susreta prilikom poziva. Ako ste vegan, izbegavate masno, slano, slatko… nije lepo da domaćine prisiljavate da „traže nešto samo za vas“ u frižideru, kad je ručak već počeo.

Ne menjajte mesto na kojem sedite. Tako ćete uvrediti osobu do vas, koja može pomisliti da izbegavate njeno društvo. Zajednički ručak nije mesto na kojem treba da poremetite celu organizaciju kako biste seli do osobe koju niste videli od detinjstva, na primer, i sa njom evocirali privatne uspomene. Ako znate da će biti prisutan neko sa kim niste u dobrim odnosima, možda postoji način da domaćinima skrenete unapred pažnju na organizaciju prostora.

Tempo iznošenja jela na sto diktiraju domaćini. Nemojte se na njega žaliti, komentarisati, i tražiti da se uspori ili ubrza. Zamolite za još malo vremena, ili sačekajte da bude poslužena sledeća tura.

Ako vas je neko zamolio da mu dodate tacnu sa serviranim jelom kako bi se iz nje poslužio, nemojte tacnu zadržavati i prvo birati sa nje za sebe komade.

Po bontonu koji se praktikuje za stolom, vaš domet je prostor u obliku kutije koji formira širina vaših savijenih laktova. Za sve što se nalazi van njega, zamolite najbližu osobu ili domaćina da vam doda. nemojte se protezati, ustajati, gurati ljude oko sebe… u pokušaju da dohvatite ono što želite.

Ukoliko ne želite kafu ili piće koje nudi domaćin ili konobar u restoranu, odbijte ga tiho i ljubazno. Ne okrećite čašu, ne stavljajte ruku preko nje, ne objašnjavajte zbog čega vam ponuđeno ne bi prijalo… U krajnjem slučaju, dozvolite da vam piće bude sipano i probajte ga u maloj količini – ostatak ne morate da popijete.

Ne proveravajte mobilni telefon, ne kucajte poruke, ne držite ga na stolu. Poštujte društvo u kojem se nalazite.

Nemojte počinjati da jedete dok ostali ne budu posluženi i dok domaćica ne sedne za sto. Ovo ne važi, naravno, u svim prilikama, na primer kod neobavezne zabave sa roštiljem na otvorenom.

Nije poželjno pričati mnogo za vreme obeda, ali ni sasvim ćutati. Razmenjujte kratke rečenice sa onima koji sede do vas (bez politike, neprimerenih šala, visokih cena…) i pokušajte da sa svima za stolom ostvarite povremeni kontakt očima i osmehom.

Pripremite se za ručak tako što ćete pre sedanja za sto, ako je potrebno, oprati ruke i otići u toalet. Ustajanje, uz izvinjenje, više od jednog puta smatra se nepristojnim. Savetuje se da kad se udaljavate od stola to činite, ako je moguće, na desnu stranu, i da se vratite na isti način. Tako ćete najmanje smetati onome ko sedi do vas.

Staro pravilo glasi: Kad jednom podignete escajg sa stola, ne vraćajte ga tamo više – mesto mu je isključivo u tanjiru.

I još nešto – ne zaboravite da dan posle ručka pozovete domaćine i zahvalite im na gostoprimstvu. U zvaničnim prilikama možete da koristite kratku e-mail poruku.

(danubeogradu.rs)