Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ne zaboravite redovno pranje ruku
Nije preterivanje - pranjem ruku čuvate zdravlje
Nije preterivanje - pranjem ruku čuvate zdravlje

Ne zaboravite redovno pranje ruku

Pranje ruku pomoći će, više nego što pretpostavljate, da u mesecima čestih putovanja, izleta, gužvi… sačuvate svoje zdravlje.

Podsećamo vas na neka pravila kojih se, prilikom ove svakodnevne aktivnosti, treba pridržavati, ukoliko koristite najefikasnije i najjeftinije sredstvo – sapun i vodu.

Najpre, odgovor na pitanje:

Kada je pranje ruku obavezno?

Pre, za vreme, i nakon pripremanja hrane.

Pre konzumiranja hrane.

Pre i posle pomaganja nekome ko je bolestan.

Pre i posle tretiranja povreda, na primer posekotina…

Posle upotrebe toaleta.

Posle promene pelena kod deteta.

Posle brisanja nosa, kašljanja i kijanja.

Posle dodirivanja životinja, hranjenja životinja, ili uklanjanja njihovog izmeta, kao i posle rukovanja hranom za kućne ljubimce.

Posle dodira sa smećem.

I u drugim prilikama u kojima to, verovatno, redovno činite – posle korišćenja gradskog prevoza, bankomata… i u ostalim situacijama u kojima dolazite u direktan kontakt sa predmetima opšte upotrebe na javnim mestima.

Pravilno pranje ruku

Pokvasite, nasapunjajte, istrljajte, isperite, osušite – ovih pet koraka čine pranje ruku. Iako navođenje izgleda suvišno, neka istraživanja pokazuju da, na primer, čak 95% osoba u razvijenim zemljama, gde su voda i sapun dostupni, ne pere ruke dovoljno dugo. Za efikasno uništenje mikroorganizama potrebno je oko 20 sekundi prati nasapunjane ruke, a prosečno pranje ruku odraslih ispitanika, kažu istraživanja, traje svega šest sekundi.

Ruke treba oprati detaljno, posebno uglove i rubove koji se obično zanemaruju, kao što su prostor između prstiju ili ispod noktiju. Pena treba da bude obilna, pošto će tako lakše odstraniti nečistoće.

Voda ne mora da topla, a ne bi trebalo uopšte da bude vruća, zbog isušivanja kože. Zaboravite činjenicu da toplota ubija bakterije, pošto to čini tek blizu temprature ključanja. Ako pravilno perete ruke, dobra je i potpuno hladna voda.

Uvedite naviku da pre sapunjanja ruku isperete sapun pod vodom – i na njemu se mogu zadržati bakterije, posebno ako je stalno vlažan.

Ne koristite antibakterijske sapune. U nekim zemljama oni se već povlače iz upotrebe pošto njihove prednosti nisu dokazane, a dugotrajno korišćenje ima i potencijalno štetna dejstva.

Mikroorganizmi se razmnožavaju u vlazi, pa peškir za brisanje ruku treba da bude suv ili da se koristi aparat za sušenje. Najbolji izbor su papirni ubrusi. Izlazak iz toaleta sa nedovoljno suvim rukama učiniće da se za njih zalepi sva prljavština sa predmeta koje dodirnete.

U javnim toaletima, posle pranja ruku zatvorite slavinu i otvorite vrata papirnim ubrusom. Koliko god da se dobro održavaju, sve površine su moguć izvor kontaminacije.

U situacijama kada vam sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60% alkohola. Sredstva ovog tipa, ipak, ne uklanjaju efikasno sve vrste štetnih mikroorganizama, a potpuno zaobilaze izvesne hemijske supstance, koje se mogu sprati samo pod mlazom tekuće vode.

***

Ne propustite da operete ruke kad je to potrebno, i ne opravdavajte sebe žurbom ili izgovorom da je u pitanju preterivanje. Redovnim pranjem ruku zaista ćete smanjiti rizik od neprijatnih oboljenja kod sebe i svojih najbližih, i učiniti da u dobrom zdravlju i raspoloženju uživate u proleću i letu u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.