Naslovna » Porodica » Deca » Svesrpski dečji sabor 2019 od 23. do 28. maja
Svesrpski dečji sabor
Svesrpski dečji sabor

Svesrpski dečji sabor 2019 od 23. do 28. maja

Od 23. do 28. maja u Dečjem kulturnom centru Beograda biće održan Svesrpski dečji sabor 2019.

Ideja je da se jednom godišnje u Beogradu okupe deca srpskog porekla koja će kroz kulturno-umetnički program upoznati Srbiju i pobuditi osećaj pripadnosti srpskom nacionu.

Organizatori manifestacije su DKCB i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Za vreme trajanja sabora, u Srbiji će boraviti deca uzrasta od deset do 14 godina iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije. Cilj je da ova deca nauče i progovore srpski jezik, usvoje ćirilično pismo i da se upoznaju sa srpskom istorijom i kulturom.

Posle muzičko-scenskog programa i kreativnih radionica (likovnih, dramskih i folklornih) na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograda kojim će se obeležiti početak manifestacije i Dan sveslovenske pismenosti (24. maja od 12.00), planirana je i poseta Tršiću, obilazak značajnih državnih institucija i gradskih znamenitosti.

Prvi Svesrpski dečji sabor održan je u maju 2018. godine, a priliku da učestvuju u kulturno-obrazovnim programima imala su deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.