Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 15. jun 2019.
Protest „Jedan od pet miliona“, 15. jun 2019.
Protest „Jedan od pet miliona“, 15. jun 2019.

Protest „Jedan od pet miliona“, 15. jun 2019.

U subotu, 15. juna od 19.00, kod Terazijske česme počeće dvadeset osmi protest „Jedan od pet miliona“ (#1od5 miliona).

Zbog velikih vrućina, protest #1od5miliona u Beogradu će od subote počinjati od 19.00.

Protestanti će krenuti od Terazijske česme i nastaviti Prizrenskom ulicom; potom se ruta nastavlja preko Zelenog venca i Brankove ulice, a onda Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom do zgrade Rektorata.

Pored ranije objavljenih zahteva, ovo će biti i protest protiv prebijanja studenata. Organizatori su to obrazložili ovako:

„Šetnju ovog puta završavamo kod Rektorata, kako bismo podsetili tu instituciju, na kojoj u petak zaseda etička komisija zbog plagiranog doktorata ministra Siniše Malog, da nismo zaboravili na lažne diplome i doktorate i da ćemo biti uvek tu da podsetimo da Univerzitet mora da postupa odgovorno i one koji ne poštuju kodeks akademske čestitosti kazni“.

U saopštenju se dodaje i sledeće:

„Na ulice smo izašli zbog nasilja i jedne razbijene glave u Kruševcu, a prošle nedelje prebijeno je trojica studenata. Podsećamo, od početka protesta, studenti su napadani i hapšeni, fizički je napadnuto još četvorica organizatora protesta u Srbiji, a jedan novinar je umalo živ spaljen u svom domu.

I zato ne smemo da dozvolimo da mlade ljude, koji su budućnost jednog društva, niti bilo koga od građana Srbije, prebijaju samo zato što imaju drugačije mišljenje od vlasti“.

Protest „Jedan od pet miliona“ održava se i u drugim gradovima Srbije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.