Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beograđani poručili administraciji: Savski kej po meri građana
Beograđani poručili administraciji: Savski kej po meri građana
Beograđani poručili administraciji: Savski kej po meri građana

Beograđani poručili administraciji: Savski kej po meri građana

Želja građana je da Savski kej bude čist, da se ne dozvoli smanjenje zelenih površina i da se uvede resd pri postavljanju splavova.

Danas je gradonačelniku Beograda, Skupštini grada i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda predata peticija za razvoj Savskog keja u skladu sa željama građana koju je potpisalo 5823 građana Beograda.

Naime, rekonstrukciju Savskog keja po ugledu na Sava Promenadu je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić u septembru 2018. godine.

Građani su od nadležnih službi gradske vlasti peticijom zatražili da proces donošenja odluka u vezi razvoja Savskog keja bude potpuno transparentan i da aktivno uključi sve zainteresovane građane u svim fazama planiranja, da bi bio održiv.

Savski kej po meri građana: Da se trava ne pretvori u beton

U peticiji grupe građana istaknuto je da se ne dozvoli smanjenje zelenih površina „čime bi došlo do urušavanja kvaliteta životne sredine koja je inače ugrožena“. Zatraženo je da se ni po koju cenu ne smanji odnos zelenih i ostalih javnih površina dodatnim betoniranjem, već isključivo revitalizacija postojećih površina, kao i da se konačno uvede red pri postavljanju splavova uz obalu; trenutno je, zbog gustine objekata na Savi gotovo nemoguće videti reku sa keja većim delom obale.

Građani su apelovali na nadležne da se uspostave stroga pravila koja obavezuju vlasnike da čiste reku oko svojih splavova, da se strogo ograniči i revnosno kontroliše nivo buke koja dolazi sa splavova, kao i da se obezbedi da saobraćaj motornih vozila na celoj dužini keja postoji samo u onoj meri u kojoj je propisano.

Gradskim institucijama je predata i Inicijativa za izradu plana detaljnje regulacije dela Savskog keja u blokovima 70a, 70, 44 i 45. Iz neformalnog udruženja „Ne dam kej“ za kraj leta najavljuju javne radionice koje će artikulisati konkretne ideje građana za uređenje keja, a koje će naknadno biti prosleđene gradskim institucijama. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.