Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Vesna Aleksić – Princezino izvinjenje
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Princezino izvinjenje
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Princezino izvinjenje

Kreativni centar: Vesna Aleksić – Princezino izvinjenje

Nova knjiga Kreativnog centra iz serijala o princezi Sofiji je „Princezino izvinjenje“. Autorka je Vesna Aleksić.

Šta da uradite kada primetite da vaše dete više voli da igra igrice na ekranu, nego da izađe napolje i upusti se u stvarnu igru sa vršnjacima? Kako da naučite dete da se izvini stvarno, od srca, i da razume gde je pogrešilo? Zašto se deca plaše menjanja mlečnih zuba i polaska u školu?Kreativni centar: Vesna Aleksić - Princezino izvinjenje

Sa druge strane, kako da objasnite roditeljima da je deci važno i da igraju igrice, ali i da se igraju sa vršnjacima? Kako da ih ubedite da je deci potrebno dosta prijatelja među vršnjacima, ali i među starijim osobama i, možda posebno, među životinjama?

Odgovore na ova, kao i brojna druga pitanja, deca i roditelji mogu pronaći u, sada već poznatom, serijalu knjiga o princezi Sofiji.

Autorka ovih knjiga je naša poznata i višestruko nagrađivana spisateljica koja i u ovim pričama još jednom vrlo uspešno pronalazi način da svojim čitaocima pošalje poruku o tome da savremeno doba nosi neka nova iskušenja, ali da je u svojoj suštini detinjstvo uvek isto i da predstavlja podjednako čudesan period otkrivanja sveta, omeđen porodicom, igrom i drugarstvom.

Junakinja Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak a problemi koji je muče sasvim obični, dečji: u prvoj knjizi (Princezin zakon) to je prvi zub koji se sprema da ispadne, u drugoj (Princezina medalja) mobilni telefon koji još nema.

Reč je o pravoj, savremenoj princezi, kojoj je tata istinski kralj, a mama kraljica. Ona je pak toliko obično dete da se može zaključiti samo jedno: sva deca su prinčevi i princeze i sva do jednog moraju da nauče svoja prava, ali i obaveze – od toga da steknu odgovornost za svoje postupke do toga da pospreme za sobom i slično.

Ta važna saznanja svi moraju da steknu i svi moraju da se pomuče malo, pa makar bili rođeni i s titulama. Tu nema izuzetaka.

Moja princeza Sofija upravo uči da ne upada drugima u reč, iako je poprilično pričljiva, da ne preteruje s video-igricama, da ne jauče kad razbije koleno, da se postidi kad izda prijatelja, makar to bio i mačak, da se ne plaši polaska u školu. O tome govore ove priče, poručuje Vesna Aleksić.

Kreativni centar: Vesna Aleksić - serija knjiga o princezi Sofiji

Princezino izvinjenje… macama

U najnovijoj knjizi „Princezino izvinjenje“ Sofija uči da bude odgovorna prema svojim kućnim ljubimcima, mačkama.

To nije ona vrsta odgovornosti koja podrazumeva da je dovoljno samo nekog nahraniti, napojiti i staviti na svilene jastuke. U pitanju je odgovornost u ljubavi, ono što i Egziperi definiše pripitomljavanjem lisice. Kada si nekog pripitomio, moraš brinuti i o njegovim osećanjima, ističe autorka.

U četvrtoj priči, koja će uskoro biti objavljena, saznaćemo oko čega sve deca strepe kada je u pitanju polazak u školu i kako je jedna zanimljiva tetka pomogla Sofiji da se oslobodi tog straha.

Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović, koja je prošle godine za prve dve knjige iz ove edicije dobila Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

OVDE možete da prelistate knjigu.

O autorki i ilustratorki

Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu. Dosad je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i osam slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja.

Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima. Piše i za odrasle, ponekad samo, kad mora.

Kreativni centar dosad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: Krokodil peva, Dođi na jedno čudno mesto, Lovac na maslačke i Cimet meda.

Bojana Stojanović je mlada ilustratorka i grafička dizajnerka koja je za prve dve knjige iz edicije Princeza Sofija dobila Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Sajmu knjiga u Beogradu 2018.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.