Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » 5G mreža, i treba li da brinemo
5G - ako naučite ponešto o radio-talasima, možda će vam biti lakše
5G - ako naučite ponešto o radio-talasima, možda će vam biti lakše

5G mreža, i treba li da brinemo

Za lepši dan u Beogradu, oslobođen briga, potrebno je razjasniti i neke nedoumice. Na primer, da li je 5G mreža, o kojoj možemo da pročitamo mnogo nagađanja, zaista štetna za zdravlje?

5G mreža nije štetna…

Evo zašto naučnici tvrde da 5G mreža nije šretna, a vi zaključite sami.

Sve dosadašnje bežične (mobilne) mreže za prenos podataka koristile su (i koriste) isti opseg frekvencija radio-talasa u elektromagnetskom spektru, koji je, prirodno, postao veoma zakrčen saobraćajem. Kako bi se problem rešio i otvorile nove mogućnosti za sadašnje i buduće korisnike, neophodna je revolucionarna promena – uključivanje narednog pojasa, odnosno opsega viših frekvencija.

Pročitaćete sigurno negde da se te nove veze zovu milimetarske (po dužini talasa, koji su znatno kraći od dosadašnjih), i da imaju problem – lako ih „upijaju“ drveće, građevine i prepreke u okruženju. I baš zbog toga, biće neophodno mnogo malih baznih stanica, snabdevenih stotinama antena, postavljenih blizu jedna drugoj, na zgradama i svuda oko nas. One su po snazi mnogo slabije od postojećih baznih stanica, ali će ih biti značajno više.

Sve navedeno otvara za građane najvažnije pitanje – da li stanice i 5G mreža „zrače“, i koliko?

Naučnici tvrde da je čitav problem nastao upravo zbog termina zračenje (radijacija, radiation), koji se koristi i za jonizujuća (opasna), i za nejonizujuća zračenja. A zračenje je samo energija koja se kreće kroz prostor (i svetlost je zračenje).

Jonizujuće zračenje ima snagu da razori veze među hemijskim elementima (UV zraci, tako, prouzrokuje oštećenja ćelija kože i genetskog materijala na nivou atoma, pa se moramo zaštititi od sunca). Milimetarski talasi 5G mreže su nejonizujući i nemaju dovoljno energije da učine nešto slično. Jedina šteta koju mogu da nanesu radio talasi je pregrevanje pri produženom dejstvu, blizu uređaja za prenos, i prateće posledice visokih temperatura na kožu i telo.

… ali… za sada… ipak… ne zna se…

Korist za čovečanstvo koju donosi 5G daleko prevazilazi eventualne, još uvek nedokazane rizike, smatraju pristalice ove mreže. Naučnici, ipak, moraju da demonstriraju i svoju objektivnost – potrebne su decenije upotrebe svake nove tehnologije da bi se sa sigurnošću zaključilo, u velikim i dobro vođenim istraživanjima, da li ona, kako, i koliko utiče na čoveka.

Zabrinutost zbog uvođenja 5G tehnologija, kažu, samo je preneta i pojačana skepsa izražena prema mrežama mobilne telefonije uopšte, „optuženim“ za različite bolesti – od glavobolja do tumora na mozgu. Izvesni testovi su potvrdili da životinje zamorčići, izložene nekoliko puta snažnijoj dozi radio talasa od one maksimalno dozvoljene za mobilne telefone, pokazuju veću učestalost nekih tumora, pa se to koristi kao argument laika…

***

I šta, posle svega, možemo da uradimo, ukoliko smo zabrinuti?

Sigurno veoma malo.

Ono što nam niko ne može zabraniti je što više kontakta sa prirodom, dragim ljudima, što više smeha i dobrog raspoloženja. Tako će naš imuni sistem biti spremniji za „okršaj“ sa, za njega potpuno novim, „zagađivačima“ iz moderne životne sredine.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković