Naslovna » Izlasci » Festivali » Angažman fest – festival socijalno angažovanog pozorišta za mlade
Angažman fest: Predstava "Otuđenje" - Studio Centar
Angažman fest: Predstava "Otuđenje" - Studio Centar

Angažman fest – festival socijalno angažovanog pozorišta za mlade

Centar za kulturnu edukaciju „Studio“ od 13. do 17. novembra u Domu omladine Beograda organizuje Angažman fest.

Festival socijalno angažovanog pozorišta za mlade će publici, pod sloganom „Ako ti nećeš, neće niko„, u svom prvom izdanju, ponuditi takmičarski, revijalni i matine program, kao i prateći program koji će činiti kreativne radionice i tribine.

Tim festivala čine mladi profesionalci iz oblasti pozorišta i defektologije, koji su, podstaknuti istraživanjima o kulturnim potrebama mladih i stereotipom da je mladima pozorište nezanimljivo, zadali sebi za misiju da pozorište predstavi publici kao prostor gde nema tabua i gde može da se izgovori svako pitanje, a ne kao formalni kulturni događaj namenjen isključivo redovnoj pozorišnoj publici ili onima koji se bave aktivizmom.Angažman fest

Glumac i direktor festivala, Nenad Radović, navodi da je ideja za osnivanje festivala nastala iz potrebe za javnim prostorom u kom bi se umrežavali pozorišni umetnici koji se bave edukativnim pozorištem za mlade, ali i sama publika takvog pozorišta.

»»» Na OVOM LINKU pogledajte program i opise predstava.

Fokus festivala biće na neformalnom obrazovanju, odnosno, preispitivanju svih problema u našem društvu koji se na bilo koji način tiču načina i kvaliteta života mladih.

Ove godine repertoar festivala čine predstave koje se bave temama poput vršnjačkog nasilja, zloupotrebe interneta, nerazumevanja odraslih, poremećajima u ishrani, prvim seksualnim iskustvima – jednom rečju, onim što i previše često čini svakodnevicu mladih ljudi danas.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i deo je projekta „50 ideas for Europe“ u organizaciji Beogradske otvorene škole i Opens2019. (danubeogradu.rs)

Angažman fest predstavlja Nenad Radović, osnivač festivala

Angažman fest: Nenad Radović, direktor festivala
Angažman fest: Nenad Radović, direktor festivala

Kako se javila ideja za ovakav festival?

– Ideja za osnivanje festivala je nastala kao potreba da se na jednom mestu okupe trupe koje se bave edukativnim pozorištem za mladu publiku. Mladi danas, retko, ili gotovo nikada ne idu u pozorište i ne znaju čemu pozorište služi. Ne znaju da pozorište može da odgovori na mnoga pitanja koja se tiču njihovog života i sagledavanja stvarnosti. Generalno, mladi danas u Srbiji su prikovani za loše sadržaje koji im se plasiraju putem televizije i interneta i nemaju naviku da čuju živu reč, što je jako važno, posebno u njihovom uzrastu.

Da li je teško napraviti jedan pozorišni festival od nule?

– Jako teško. Posebno kada je reč o nekomercijalnom sadržaju koji u sebi nema laku zabavu koja privlači pažnju javnosti i sponzora. Nažalost, osuđeni smo na to da, ukoliko želimo nešto kvalitetno i dobro da ponudimo mladima, moramo taj finansijski momenat da nadoknađujemo ogromnim entuzijazmom. Ali, pozorište bez entuzijazma ne bi ni postojalo, pa tako verovatno ni ovaj festival.

Kažite nam nešto o selekciji prvog izdanja Angažman festa?

– Pokušao sam da okupim kvalitetne predstave koje se bave različitim i podjednako važnim temama za adolescente i njihov razvoj. Žao mi je što ove godine ne možemo da dovedemo više trupa iz unutrašnjosti Srbije, jer mislim da se tamo dešavaju mnogo dobre predstave, ali verujem da je to samo zato što nam je prva godina i što je Angažman fest još uvek nepoznat javnosti. Ove godine ćemo gledati predstave koje se bave problemima, poput: vršnjačkog nasilja, interneta, odrastanja i nerazumevanja odraslih prema potrebama mladih, ishranom i anoreksijom, prvim seksualnim iskustvima, običnim životnim pričama, koje zapravo i nisu tako obične i jednostavne iz vizure mladog čoveka.

Postoji to opšte mesto da je pozorište samo po sebi nezanimljivo mladim ljudima. Koja su vaša iskustva sa tim?

– To jeste samo opšte mesto i ništa više. Kada mladima ponudite nešto što će im držati pažnju sat ili sat i po vremena, oni će se tome opet vratiti. Problem je što mladi danas nemaju nikakvu kvalitetnu ponudu. Njih ne zanima „Hamlet“ u ozbiljnoj repertoarskoj pozorišnoj kući, postavljen na klasičan način. To im je dosadno. Ali, ako im približite Hamleta kao njihovog vršnjaka i njegov problem poistovetite sa njihovim problemima, onda će im Hamlet biti uzbudljiv. Tu i jeste razlika između pozorišta za odrasle i pozorišta za mlade. Ne kažem da im treba podilaziti, ali morate se poistovetiti sa njima, ako očekujete da sa pažnjom prate predstavu i zavole pozorište. Jer, ko je lud da se ponovo vrati na mesto gde mu je pre izvesnog vremena bilo mnogo dosadno.

Već godinama radite u saradnji sa mladima i edukujete ih. Izdvojite nekoliko najznačajnijih iskustava iz tog rada?

– Svoj profesionalni život sam posvetio deci i mladima, radeći u pozorištu „Duško Radović“ i vodeći Studio Centar. Siguran sam da sam odabrao pravi put, jer je to posao koji me u potpunosti ispunjava. Volim mlade ljude, volim da radim sa njima, izuzetno su kreativni, kada se podstakne njihova kreativnost. I zato često umem da kažem, da koliko oni nauče od mene toliko i ja naučim od njih. Ako ćemo da pričamo konkretno o predstavama, sigurno je najznačajnije iskustvo sadržano u devet godina igranja predstave „Mi deca sa stanice Zoo“. Samo delo i tema koju obrađuje, dovoljno su primamljivi i za mlađu i za stariju publiku, ali njihove reakcije tokom predstave i nakon nje su nešto što stvarno treba doživeti.