Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2019: Nušićevim Beogradom za dž
Dani evropske baštine: Nušićevim Beogradom (foto: panorama Beograda, oko 1935; MGB)
Dani evropske baštine: Nušićevim Beogradom (foto: panorama Beograda, oko 1935; MGB)

Dani evropske baštine 2019: Nušićevim Beogradom za dž

Nušićevim Beogradom je edukativna, kulturna, turistička šetnja koja će biti organizovana u subotu, 28. septembra 2019. od 12.00.

Fondacija za razvoj kulture i stvaralaštva „Nušić“ pripremila je obilazak lokacija u Beogradu koje su značajno obeležile život, rad i stvaralaštvo Branislava Nušića.

U fokusu je serija tematskih šetnji kroz kulturni pejzaž prestonice iz vizure slavnog komediografa, pisca, političara, diplomate, boema i sveznadara, povodom jubileja – 90 godina od prvog izvođenja komada „Gospođa ministarka“ i 85 godina od prvog izdanja „Retorika“.Za dž

Početna tačka šetnje i okupljanje: ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“. Trasa: zgrada Narodne banke Srbije (Ul. kralja Petra), mesto nekadašnje kuće u kojoj je 1864. rođen Nušić, šetnja Knez Mihailovom do zgrade SANU, gde je pisac i diplomata izbran za akademika 1933, prosvetina knjižara „Geca Kon“ (u kojoj su izdanja Nušić fondacije „Nušić u pričama“); zatim Trg republike (nekadašnji Pozorišni trg i kafana „Dardaneli“) na kome se nalazi Pozorište „Boško Buha“, nekadašnje „Rodino pozorište“ čiji je osnovač Nušićeva ćerka Gita Predić Nušić, obilazak spomenika Nušiću i Narodnog pozorišta (bio upravitelj i dramaturg), prostorije Nušić fondacije (Ulica majke Jevrosime 21) u kojoj se može videti stalna postavka „Nušićev životopis“, „Sva lica srpskog diplomate Nušića“ i treća izložba „Nušić kroz karikaturu“, uz degustaciju Nušićeve kafe.

Kulturno edukativna tura „Nušićevim Beogradom“ predstavlja sintezu priča o Beogradu i doživljaja Beograda i Beograđana iz ugla Branislava Nušića, koji je rođen i umro u našem glavnom gradu.

Cilj projekta je promocija i popularizacija istorijsko-umetničkog i književno-pozorišnog nasleđa Beograda kroz lik Branislava Nušića koji je obeležio jednu epohu, kao akter i svedok.

U prostorijama fondacije biće održan kviz znanja i likovna radionica za decu.

Vodič promotivnih tura je Nebojša Nušić, upravitelj Nušić fondacije.

Nušićevim Beogradom – info

  • Termin: subota, 28. septembar 2019. (12.00)
  • Okupljanje: ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“
  • Kontakt: 011/3373-639; 064/1843-992

(danubeogradu.rs)