Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar dobitnik nagrade Neven za 2018. godinu
Kreativni centar: Nagrada Neven za "Sazvežđe violina" Vesne Aleksić
Kreativni centar: Nagrada Neven za "Sazvežđe violina" Vesne Aleksić

Kreativni centar dobitnik nagrade Neven za 2018. godinu

Nagradu Neven dodeliće 10. oktobra 2019. organizacija Prijatelji dece Srbije izdavačkoj kući Kreativni centar za knjigu „Sazvežđe violina“.

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda od 13.00 nagrada će biti dodeljena Vesni Aleksić za knjigu „Sazvežđe violina“, u izdanju Kreativnog centra, kao najboljem delu iz oblasti beletristike, o čemu je odlučivao žiri u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet.

Po saopštenju žirija „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić je naglašeno emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja svojom tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Kreativni centar osvojio 26 nagrada Neven!

Za trideset godina postojanja Kreativni centar je osvojio čak 26 Nevena!

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 45 naslova namenjenih deci iz 17 izdavačkih kuća. Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade.

Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.Kreativni centar: Sazvežđe violina

Roman Vesne Aleksić „Sazvežđe violina“, u izdanju Kreativnog centra, govori o odrastanju generacije X – dece rođene osamdesetih godina prošlog veka. Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet.

Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti.

„Sazvežđe violina“ je nežna je i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica…

Ova priča upire prstom u veliki svet, u kojem ništa nije čisto i savršeno. Osim Baha.

Za ovaj roman Vesna Aleksić je dobila nagradu Plavi čuperak za 2018. godinu koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Kreativni centar dosad je objavio deset knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije: „Krokodil peva“, „Dođi na jedno čudno mesto“, „Lovac na maslačke“ i „Cimet meda“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.