Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Laibach 4. decembra 2019. u Beogradu!
Laibach
Laibach u Beogradu

Laibach 4. decembra 2019. u Beogradu!

Kultni slovenački kolektiv Laibach u sredu, 4. decembra, održaće ekskluzivni koncert u Kombank dvorani i promovisati novi album.

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, u Beogradu će predstaviti poslednji album „The Sound of Music“ u okviru svetske turneje.

Ovaj album nastao je kada je Laibach kao prvi rok bend sa Zapada posetio Severnu Koreju 2015. godine povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja te zemlje, a sadrži pesme izvedene tom prilikom, kao i muziku iz tada snimljenog dokumentarnog filma „Dan oslobođenja“.

Uvek na vetrometini kritike, uvek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svetu, Laibach predstavljaju istinske umetnike na muzičkoj sceni, a svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl kojim na najneposredniji način komuniciraju sa svojom posvećenom publikom.

Ulaznice za ovaj događaj biće dostupne od utorka, 24. septembra u podne, na blagajni Kombank dvorane i putem Gigstix prodajne mreže, a prve kupce očekuje i vrlo limitiran broj ulaznica po ceni od 1.690 dinara!

S obzirom na to da je broj mesta u sali veoma ograničen, poklonicima Laibacha savetuje se da osiguraju svoje mesto na vreme.

Laibach: The Sounds of Music + stari hitovi

Pored numera sa novog albuma, publika će na koncertu u Beogradu moći da čuje i najveće hitove iz svih faza benda, kao što su „Life Is Life“, „Resistance Is Futile“, „Smrt za smrt“, „Now You Will Pay“, „Eurovision“, „The Whistleblowers“.

Čuće se i nove pesme napisane za naučno fantastični film „Iron Sky – The Coming Race“, u režiji Tima Vuorensole, koji se trenutno prikazuje u evropskim bioskopima.

Tokom godina Laibach je ostvario zavidnu karijeru u svetskim okvirima, engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu, njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove.

Od osnivanja 1980. godine odsvirali su više od 1.000 koncerata širom sveta, a na prvoj evropskoj turneji ‘83. godine, „Turneji po okupiranoj Europi“, putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske.

Poznata bavarska radio stanica Zündfunk/Bayerischer Rundfunk postavila ih je na mapu najvažnijih muzičkih bendova i izvođača u istoriji pop muzike, dok je cenjeni engleski muzički magazin WIRE svrstao njihov ekstremni nastup u Termoelektrani Trbovlje 1990. godine među „60 koncerata koji su potresli svet“.

Grupa je tokom gotovo 40 godina postojanja izdala više od trideset albuma, o njoj su snimali filmove, pisali diplomske radove i doktorske disertacije, a renomirani bostonski Massachusetts Institute of Technology objavio je knjigu o njima, pod nazivom „Interrogation Machine“.

Uticali su na brojne svetski poznate muzičare kao što su Nine Inch Nails, Marilyn Manson i Rammstein, dok je njihova matična izdavačka kuća čuvena londonska Mute Records, koja pod svojim krovom okuplja neka od najistaknutijih svetskih muzičkih imena, poput Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrapp, Moby, New Order i brojne druge.

Omraženi i progonjeni od gotovo svih političkih struktura i režima bivše Jugoslavije, proglašavani su nepoželjnim u Nemačkoj, Francuskoj i Rusiji, zabranjivani u Sloveniji i Jugoslaviji i ponovo osporavani prilikom poslednje posete Severnoj Koreji.

Laibach sledeće godine slavi pune četiri decenije svog postojanja, a beogradska publika će uoči ovog jubileja biti u mogućnosti da se podseti nekih od omiljenih numera iz njihove bogate karijere. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.