Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Lična disciplina vodi do slobode
Kad je cilj sloboda, ni disciplina ne pada teško
Kad je cilj sloboda, ni disciplina ne pada teško

Lična disciplina vodi do slobode

Prve asocijacije na pojam lična disciplina najčešće su trening, učenje, istrajavanje u zdravim modelima ishrane, života, međuljudskih odnosa…

Lična disciplina, međutim, kao „nusprodukte“ donosi mnoge važne stavove i emocije, od kojih se čini da je posebno interesantan doživljaj lične slobode. Da li je on stvaran, i koliko čovek disciplinovanim ponašanjem može da promeni na bolje svoju poziciju, okolnosti, mesto u društvu…

Ako se pridržavate zacrtanih planova, istrajavate u odlukama i krećete se korak po korak ka ostvarenju ciljeva, sigurno je da ćete biti zdraviji, obavešteniji, bogatiji znanjem, a u krajnjem ishodu i novcem. Sloboda je logična posledica. Otvaraće vam se nove prilike, donosićete kvalitetnije odluke, moći ćete da priuštite sebi više. Disciplinovanim ponašanjem postaćete nezavisniji od spoljnih uticaja, roditelja, članova uže i šire porodice, prijatelja…

Iako vam možda zvuči kao utopija, zaista je tako. Pomislite samo na suprotno ponašanje. Ukoliko se prepustite svakodnevnoj „struji“ događaja i počnete da odlažetete sopstveno disciplinovanje, vreme će, zauvek, proći. Možda ćete ga provesti opuštenije nego ako insistirate na fizičkom ili mentalnom „treningu“, ali… Očekivanih rezultata biti neće i vi ćete, uz osećanje krivice, biti razočarani sobom. Ovo osećanje je, samo po sebi, dovoljno da vas liši slobode. Osećaćete se nemoćno – kao osoba koja nema dovoljno snage da kontroliše sopstveni život, odlučuje, uživa u njemu.

Vredi li, onda, potruditi se, i za lepši dan u Beogradu naučiti neke obrasce disciplinovanog ponašanja?

Pokušajte. Odlučite šta ćete da radite, kada, koliko, sa kim i gde, razradite plan i realizujte ga.

Potrebna vam je samo – volja! Ona ne dolazi preko noći i stiče se postepeno.

Evo nekoliko važnih vežbi

Pokušajte da ne nalazite opravdanja ako nešto niste uradili, i da ne svaljujete krivicu na druge. „Ja bih to učinio, ali…“ je obrazac koji treba da postane prošlost. Bavite se „punim srcem“ i posvećeno onim što ste odlučili da uradite, i preuzmite kompletnu odgovornost za to.

Uklonite iz okoline sve što može da vas navede da planove deformišete i odluke prekršite. Sakrijte slatkiše ili cigarete, sklonite telefon, isključite televizor… Organizujte prostor tako da i on bude podređen onome što treba da radite.

Mislite stalno da sve korisne i dobre stvari koje će vam istrajavanje na disciplinovanom ponašanju doneti.

Pokušajte da pronađete maksimum zadovoljstva u poslovima koje obavljate.

Vodite dnevnik i beležite napredak.

Planirajte uveče šta ćete uraditi narednog dana.

„Ako treba da pojedete žabu, učinite to odmah ujutro, a ako treba da pojedete dve žabe, pojedite prvo veću“, stari je i rado citiran savet uspešnih.

Čak i ako ste „noćna ptica“, najvažnije su jutarnje rutine. Osmislite vežbe i aktivnosti koje će vam podići nivo energije i pomoći da budete optimisti u vezi sa poslovima koji slede.

Budite fizički aktivni, trenirajte telo i duh, ako vam odgovara meditirajte, hranite se zdravo (vitamini i minerali biće vam saveznik), odredite vreme za pauze i odmor, dobar san… budite zadovoljni i zahvalni na svemu što imate.

Oprostite sebi odmah kad malo „zalutate“ i bez odlaganja, hrabro, nastavite dalje.

***

Da, vi imate slobodu da postanete osoba kakva ste oduvek želeli da budete. Život je jedan i u vašim je rukama. Potrebno je prihvatiti disciplinovano ponašanje kao sredstvo, i otvorićete put za bar neke stvari o kojima ste maštali.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković