Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology: The Brand New Heavies predstavljaju nov album u Beogradu
Musicology: The Brand New Heavies (foto: Deans Chalkleys)
Musicology: The Brand New Heavies (foto: Deans Chalkleys)

Musicology: The Brand New Heavies predstavljaju nov album u Beogradu

U okviru koncertnog serijala Musicology u Beogradu će nastupiti The Brand New Heavies, 29. i 30. oktobra 2019.

Autentični jazz/funk/soul/R’n’B sastav, The Brand New Heavies, održaće dva koncerta u klubu Bitefartcafe.

Pioniri londonske „Acid jazz“ scene, The Brand New Heavies, svoju veliku ljubav prema „fank gruvu“ iz sedamdesetih godina, uspeli su da transformišu u sofisticirani zvuk koji ide putevima klasičnog soula, i to u eri u kojoj dominira hip-hop.

Bend su 1985. godine oformili bubnjar/klavijaturista Jan Kincaid, gitarista Simon Bartholomew i basista/klavijaturista Andrew Levy – dugogodišnji školski prijatelji iz londonskog predgrađa Eealing.

The Brand New Heavies izgradili su kultni status u londonskom klabingu, uspevši da prežive promenu u kojoj je retka gruv scena nestajala, dok se rađao i razvijao „acid house“.

Posle ugovora sa izdavačkom kućom „Cooltempo“, koji je izrodio singl „Got to Give„, ovaj bend, kom se pridružila i vokalistkinja Jay Ella Ruth, potpisao je ugovor sa indie kućom „Acid Jazz“ i snimio prvi album, 1990. godine.

Album im je doneo saradnju sa američkom izdavačkom kućom „Delicious Vinyl“, čime su se plasirali i na američko tržište. U to vreme, N’dea Davenport je nasledila prethodnu pevačicu, a na zahtev pomenute izdavačke kuće, pesme sa debitnog albuma snimljene su ponovo za američku publiku. Ovo epohalno izdanje izašlo je 1992. godine.

Singlovi „Dream Come True“, „Stay This Way“ i „Never Stop“ zapalili su britanske i američke top liste.

Pod uticajem repera Q-Tip i MC Search, apsorbovali su hip-hop zvuk, ne bi li na leto izdali „Heavy Rhyme Experience Vol. 1„, album na kom su se kao specijalni gosti pojavili tada popularni reperi.

U narednim godinama, grupa se istakla albumima „Brother Sister“ (1994), „Trunk Funk: The Best of the Brand New Heavies“ (1999) i „Get Used to It“ (2006).

Osnivači benda, Simon i Andrew ujedno su i kantautori i producenti 16 singlova koji su se našli na top 40 listama, dok je prodaja njihovih albuma prešla broj od 2,5 miliona kopija.

The Brand New Heavies objavili album „TBNH“

Poslednjih godina radili su na novom albumu koji je izdat nedavno, 6. septembra, pod nazivom „TBNH„. Bend je već krenuo na svetsku turneju, dok će njihov dolazak u Beograd značiti da će srpska publika biti među prvima koja će imati priliku da čuje pesme sa novog albuma.

The Brand New Heavies nastupali su u Beogradu pre tri godine, gde su, u okviru istog serijala, održali rasprodate koncerte o kojima se i dalje priča, zbog čega su organizatori serijala ove godine zakazali još dva datuma u okviru kojih će publika moći da uživa u njihovim nastupima 29. i 30. oktobra u kultnom klubu Bitefartcafe.

Oni će biti drugi izvođači nove sezone Musicology serijala, u okviru kog će se pojaviti i muzičari poput francusko-marokanske kantautorke Hindi Zahre, 28. i 29. septembra, i virtuoznog gitariste grupe Vulfpeck, Coryja Wonga, 7. novembra.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti u okviru mreža Tickets i DDTickets.