Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nagrada Gomionica za knjigu „Naša gošća godina“ i Kreativni centar
Nagrada Gomionica za knjigu "Naša gošća godina" i Kreativni centar

Nagrada Gomionica za knjigu „Naša gošća godina“ i Kreativni centar

Nagrada Gomionica dodeljena je Kreativnom centru za knjigu „Naša gošća godina“ koju je napisao Dobrica Erić a ilustrovala Marica Kicušić.

Nagradu je dodelio žiri ocenјujući celokupnu izdavačku produkciju predstavljenu na 24. Sajmu knjige u Banjaluci, koji se održava od 10. do 16. septembra 2019. godine.

O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: Ranko Risojević, predsednik, prof. dr Mirjana Kuburić Macura i prof. dr Igor Simanović.

– Posebno nam je zadovoljstvo što je neposredno nakon što je objavljena, knjiga „Naša gošća godina“ osvojila ovu nagradu. Objavili smo je u slavu velikog pisca Dobrice Erića, autora mnogih naših knjiga. Znamo da su stihovi iz nje bili posebno dragi autoru i nadamo se da će čitaoci svih uzrasta u njoj uživati – navela je Milena Trutin, urednica knjige.

Knjiga „Naša gošća godina“ objavljena je u vreme kada se navršava 60 godina od izdavanja prve knjige Dobrice Erića. Pesnik je u posveti naveo da je knjiga napisana po nagovoru „velikog deteta“ Duška Radovića.

Priče i pesme o godišnjim dobima nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije „Poletarca“, poznatog časopisa za decu koji je izlazio sedamdesetih godina XX veka. Dušku Radoviću se toliko dopala Erićeva pesma o godišnjim dobima da ga je nagovorio da opiše sve mesece.

Kreativni centar je osvojio osam nagrada Gomionica

Pored ovogodišnjeg priznanja, Gomionica je dodeljena i za izdanja „Stilske igre“ (2014), „Vrlo retka pripovetka“ (2011), „Priča o dobroj metli“ (2011), „Knjiga za svaku devojčicu“ (2009), „Tajni život Hranislava Dobrića“ (2004), „Hajduci“ (2000), kao i za ukupnu produkciju dečje knjige izložene na Sajmu knjige Banjaluci 1999. godine.