Naslovna » Izlasci » Festivali » Deseti Green Fest: Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!
Deseti Green Fest: Promeni igru! Budućnost je na Zemlji! (foto: film "2040")
Deseti Green Fest: Promeni igru! Budućnost je na Zemlji! (foto: film "2040")

Deseti Green Fest: Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!

Deseti Green Fest, međunarodni festival zelene kulture, biće održan od 15. do 18. oktobra 2019. u Domu omladine Beograda.

Pod sloganom „Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!“ biće prikazan veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta.

Biće organizovane panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, zatim, Bazar bez otpada – na kome će se predstaviti domaći „zeleni“ preduzetnici.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra u 20.00, dugometražnim filmom „Veliki zeleni zid„, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma „Grad boga“).

Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

Pre toga, 15. oktobra u 19.00, biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa „Priroda u pozitivu“.

Deseti Green Fest: Kao u „Parku iz doba jure“

Film „Postanje 2.0“ biće prikazan, u sredu, 16. oktobra od 18.00. Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, nam donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita.

U svetu još postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Parka iz doba jure“. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

Nakon toga, sledi film „Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane“ (od 20.00). Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film. U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra od 18.00 na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine – „Zelena laž„.

Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.

Reditelj Verner Bote, vas vodi u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala. Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga – Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film „Rino dolari„, koji počinje u 20.00.

Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo više od dve godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film „Kako pojesti Uskršnje ostrvo„, ispričan kao priča reditelja svom novorođenom sinu o istoriji svog naroda koji je sagradio više od 900 skulptura glava, izazovima koje ostrvo ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine.

Ovaj film je, gotovo recept, za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti sa kojom se suočavaju lokalne zajednice širom sveta.

Dodela nagrada, „More senki“ i „2040“

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija „More senki„, u petak, 18. oktobra od 20.00.

Film nas vodi u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima dolara.

Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzici ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

Svakog dana festivala, od 12.00, na programu je film „2040“ koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu Berlinale.

Ovo je priča o nadi, koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića. Film je pozitivna vizija o tome „kako može biti“, umesto distopijske budućnosti koja nam se često predstavlja.

Svi posetioci koji žele da pogledaju što veći broj filmova, tu je i program kratkog i srednjeg metra u okviru koga će biti prikazana 44 filma u kategorijama kratkog, animiranog, omladinskog, filma o prirodi i filmova iz regiona jugoistočne Evrope.

Obrazovni, izložbeni program…

Obrazovni program festivala donosi predavanja i panel-diskusije koje će zagolicati vašu maštu.

Biće razgovora na temu hrane budućnosti i uticaja proizvodnje hrane na klimatske promene i životnu sredinu; predstaviće se zelene start-up kompanije iz Srbije.

Među temama o kojima će se pričati na Green Fest-u su i klimatske promene, cirkularna ekonomija, održive ideje za zaustavljanje globalnog zagrevanja, zelene javne nabavke, i uloga filma kao sredstva za podizanje svesti i obrazovanje.

U izložbenom programu će biti predstavljene foto-izložbe, info-grafici i interaktivni modeli koji približavaju temu obnovljive energije, eksponat električnog bicikla – pobednički rad studenata ETF-a na međunarodnom takmičenju; izložba haljina od recikliranih materijala, prečistač vazduha zasnovan na algama, kao i socijalna preduzeća koja posluju u oblasti životne sredine.

Pored toga, dva dana festivala, 16. i 17. oktobra će biti posvećeni i održavanju Bazara bez otpada.

Ulaz na sve programe je besplatan, osim za filmove koji će biti prikazani u Velikoj sali Doma omladine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ticket Vision u sklopu Doma omladine Beograda po ceni od 200 za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

Green Fest organizuje Centar za unapređenje životne sredine. (danubeogradu.rs)