Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pseudonauka, prepoznajte opasnost
Pseudonauka, napad na istinu
Pseudonauka, napad na istinu

Pseudonauka, prepoznajte opasnost

Pseudonauka se toliko proširila, da ozbiljno ugrožava mentalno i fizičko zdravlje onih koji joj poveruju. Najbrže se širi putem društvenih mreža pa se zapitajte – niste li i vi njena žrtva?

Šta se tačno podrazumeva pod ovim terminom?

Prefiks „pseudo“ znači „lažan“, „obmanjujući“, pa bi „pseudonauka“ bila „lažna nauka“, odnosno skup tvrdnji o nekoj pojavi koji ne zadovoljava zahteve i praksu uobičajenu u naučnim istraživanjima. Čini se da sve navedeno nema mnogo veze sa svakodnevnim životom i vašim lepim danima u Beogradu, ali nije tako.

Pseudonauka i teorije zavere

Širenje dezinformacija, karakterističnih za pseudonauku, poprimilo je razmere prave „epidemije“. Uz oslanjanje na navodne studije, slučajne događaje, mišljenja „stručnjaka“ koji to, zapravo, nisu… u medijima su prisutne objave, tekstovi, video zapisi… čija je zajednička osobina – neistinitost. Lažni podaci šire se najbrže na internetu, na popularnim društvenim mrežama gde se dele, komentarišu, dopunjavaju i dobijaju zamah neslućenih razmera.

Naučni rezultati najčešće se, iz pseudonaučnog ugla, označavaju kao teorije zavere (multinacionalnih korporacija, vladara iz senke, svetskih moćnika…), a naivni čitaoci se, uz nove „argumente“, pozivaju da odbace pojedine lekove, namirnice, autoritete…

Istina je upravo suprotna – iza pseudonauke stoje manipulacija i interesi, nama obično nepoznatih autora.

Zašto su teorije zavere toliko atraktivne?

Psiholozi tvrde da su nezadovoljene potrebe za boljim razumevanjem sveta, sticanjem kontrole nad događajima, građenjem pozitivne slike o sebi kao osobi upućenoj u zbivanja… u osnovi. U želji za saznanjima, mi obrađujemo sve informacije koje nam se nude. Neki ljudi, ne snalazeći se u složenosti okolnosti koje ih okružuju, izlaz nalaze u prihvatanju teorija zavere.

Da li su klimatske promene izmišljotina, krije li se istina o posetama vanzemaljaca, o napadu na Svetski trgovinski centar u Njujorku? Da li je čovek ikada kročio na Mesec, stoji li iza masovne upotrebe pojedinih lekova farmako-mafija, ko donosi odluke u ime naroda, političara, vlada?

O ovim i sličnim pitanjima, ne samo na internetu, kruže brojni materijali, od kojih ogromna većina nema ni malo veze sa istinom.

Razloga za zabrinutost zbog sve masovnijeg prisustva pseudonaučnih podataka ima, posebno kad su u pitanju mladi, zdravlje, međuljudski odnosi… Lakovernost čitalaca, udružena sa intenzitetom pritiska i velikim sredstvima uloženim u širenje vesti o kvazi-naučnim otkrićima, mogu da izazovu opasne promene ponašanja, ideološke podele, agresivnost prema pojedinim društvenim grupama, nacionalnim ili verskim zajednicama…

***

Pokušajte da razvijete kritički stav prema onome što čujete ili pročitate, proverite izvore, sagledajte svaki problem iz što više uglova, čak i kad vam se čini da je sve savršeno jasno, i da su nove informacije prihvatljive, ili za vas poželjne.

Zbog lične, i dobrobiti vama dragih osoba, na duži rok.

Zbog lepših dana u Beogradu…

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.