Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna – najbolji izdavač 64. Međunarodnog sajma knjiga
Laguna - najbolji izdavač 64. Međunarodnog sajma knjiga
Laguna - najbolji izdavač 64. Međunarodnog sajma knjiga

Laguna – najbolji izdavač 64. Međunarodnog sajma knjiga

Nagrada 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača godine pripala je izdavačkoj kući Laguna.

U obrazloženju žirija se između ostalog navodi: „Laguna sledi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce. Ima niz zasebnih edicija vrednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za decu i mlade. Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije. Takođe, Laguna promoviše i kulturu čitanja organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je Noć knjige“.

U toku protekle godine Lagunini autori su dobili najvažnije domaće i strane književne nagrade: Ninovu, Vitalovu, Nagradu Politikinog zabavnika i druge. Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Peteru Handkeu, čiji je roman „Veliki pad“ nedavno objavila Lagune, dok je nova dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud, koja je deo Lagunine književne produkcije već 15 godina.

Laguni je pripala i jubilarna 25. Novinarska nagrada za najboljeg izdavača između dva Sajma knjiga, kao i Nagrada za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Ovo je prvi put u istoriji Sajma knjiga da je jedan izdavač dobio zvaničnu nagradu Sajma i obe novinarske nagrade.

Gosti Lagune na Sajmu knjiga

Ove godine gosti Sajma knjiga i Lagune bili su i najznačajniji glas savremene američke proze Dejvid Van i švedska bestseler autorka Sofija Lundberj, koji su impresionirani veličinom Beogradskog sajma knjiga poneli odlične utiske iz Srbije.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.