Naslovna » Izlasci » Festivali » Wine Jam Terroirs 2019 – prvi festival prirodnih i oranž vina
Wine Jam Terroirs 2019 - prvi festival prirodnih i oranž vina
Wine Jam Terroirs 2019 - prvi festival prirodnih i oranž vina

Wine Jam Terroirs 2019 – prvi festival prirodnih i oranž vina

U subotu, 30. novembra 2019, hotel Metropol Palace Beograd, biće održan Wine Jam Terroirs 2019, prvi festival prirodnih i oranž vina.

U Srbiju, dakle, stiže trend koji je u globalnom vinskom svetu prisutan tek nekoliko godina.

Razvoj vinarstva u Srbiji tokom poslednjih dvadesetak godina je doprineo da se srpska vina dobro pozicioniraju na svetskoj vinskoj sceni, a da bi održali tu poziciju veoma je važno da domaći vinari i dalje idu u korak sa svetskim trendovima.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Najnoviji trend su potpuno prirodna vina, među kojima se posebno ističu ona oranž boje, što znači da smo dobili četvrtu boju vina.

Prirodna vina se proizvode na način kako se to nekada radilo i isključivo od organski uzgajanog grožđa odnosno bez upotrebe sintetičke hemije, đubriva, visoke tehnologije i enoloških sredstava, koja obezbedjuju da vina na tržište stignu onakva kako su potrošači navikli i očekuju. Vinari „naturalisti“ upravo žele da njihovo vino bude jedinstveno i prepoznatljivo.

U svetu ljudi tragaju za nečim posebnim iz želje za zdravim životom, ali i hedonizmom, pa su prirodna vina naročito popularna u najelitnijm restoranima sveta, jer imaju izražen karakter i individualnost. Bogatstvo ukusa i aroma ovih vina, vrlo su inspirativni vrhunskim kuvarima da osmisle jela koja idu uz njih.

Wine Jam Terroirs 2019 – samo prirodno!

Wine Jam Terroirs 2019 - prvi festival prirodnih i oranž vina

Na festivalu Wine Jam Terroirs 2019 predstaviće se vinarije iz Srbije, među kojima su neke već međunarodno poznate po svojim prirodnim i oranž vinima, kao i po našim autohtonim sortama grožđa.

To su uglavnom manje porodične vinarije, pa su količine vina koje proizvedu male i nemaju ekonomski značaj za zemlju. Međutim, važno je što se ova srpska vina nalaze u elitnim restoranima sveta, pa na najbolji način promovišu Srbiju.

Pored srpskih, predstavniće se i više vinarija iz Slovenije, Italije i Hrvatske gde je ovaj način vinarstva duže prisutan.

Na prvom Festivalu prirodnih i oranž vina predstaviće se oko 40 izlagača, a među njima i nekoliko proizvođača delikatesa.

Ulaz za posetioce je od 17.00, a svi ljubitelji vina karte za ovaj poseban festival mogu kupiti preko tickets.rs ili na samom događaju. (danubeogradu.rs)