Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečki plesni centar – repertoar za 2020. godinu
Bečki plesni centar: Augusto - Alessandro Sciarroni (foto: Alize Brazzit)
Bečki plesni centar: Augusto - Alessandro Sciarroni (foto: Alize Brazzit)

Bečki plesni centar – repertoar za 2020. godinu

Bečki plesni centar (Tanzquartier Wien) predstavio je repertoar za 2020. godinu u kome je niz ambicioznih plesnih radova.

Italijanski koreograf Alessandro Sciarroni, koji je na Plesnom bijenalu u Veneciji ove godine nagrađen Zlatnim lavom, u svom komadu „Augusto“ isključivo se bavi smehom.

Njegova izvedba je osmišljena kao istraživanje odnosa između glasa, tela i pokreta na sceni. Bilo da hodaju, trče, plešu, izražavaju sreću, euforiju, strah ili bol, devet plesača na sceni ima samo jednu opciju – smeh. Nastup možete pogledati 17. i 18. januara 2020. godine.

Deborah Hay iz Sjedinjenih Država važi za jednu od najuticajnijih figura postmodernog plesa. U okviru samo jednog nastupa izvodi dirljivu solo tačku „My choreographed body… revisited“ i grupni komad „Animals on the Beach“ kojim se pruža uvid u njeno stvaralaštvo nastalo u poslednjih 50 godina.

Hej je jedna od osnivača ekperimentalnog pozorišta „Judson Dance Theater“ i putovala je po svetu sa plesnom kompanijom „Merce Cunningham“. Njena kreativna energija, metode i praksa i danas inspirišu generacije plesača širom sveta. Njene nastupe možete pogledati 28. i 29. februara 2020. godine.

Alžirsko-francuska plesačica Cie Nacera Belaza predstaviće zavodljivu koreografiju koja u sebi objedinjuje elemente sufizma, brejkdensa i modernističke preciznosti. U kombinaciji tradicionalnih formi i savremenog plesa ona se opire svakom pokušaju klasifikacije.

Njen najnoviji rad „Le Cercle“ evocira osećaj slobode. Plesači stoje kao siluete na rubu svetlosnog kruga i postavljaju političko pitanje: „Šta znači biti vidljiv?“ Nastup možete pogledati 20. i 21. marta 2020. godine.

Sredinom aprila Bečki plesni centar na repertoar vraća izvedbu „TANZ“ koreografkinje i plesačice Florentine Holzinger, koja se bavi telom kao spektaklom i njegovim disciplinovanjem. Florentina Holzinger važi za najkontroverzniju i najprovokantniju koreografkinju mlađe generacije.

„TANZ“ je svojim elementima performansa i teatra uz kombinaciju baleta, komedije i pornografije ostavio snažan utisak na publiku pa je u oktobru u Beču ovaj nastup pet večeri zaredom rasprodat. Nastup možete pogledati od 16. do 18. aprila 2020. godine.

Švajcarska umetnica Alexandra Bachzetsis dovodi u pitanje duet kao koreografski arhetip. Krajem aprila izvešće tačku „Chasing a Ghost“ u kojoj se istorija umetnosti, moda, muzika, film i pop kultura projektuju na telo putem zvuka, prostora i slike. Nastup možete pogledati 24. i 25. aprila 2020. godine.

Više informacija pročitajte OVDE. (EuroComm)