Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradska zima 2019-2020: Nina Ivanović – Perači prozora
Beogradska zima 2019-2020: Nina Ivanović - Perači prozora
Beogradska zima 2019-2020: Nina Ivanović - Perači prozora

Beogradska zima 2019-2020: Nina Ivanović – Perači prozora

Projekat „Perači prozora“, umetnički rad Nine Ivanović, deo je gradske, novogodišnje manifestacije Beogradska zima 2019-2020.

Ovim projektom, po prvi put, Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj manifestaciji za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika.

Rad Nine Ivanović, pre svega, značajan je zbog promocije Oktobarskog salona, najznačajnije izložbe savremene umetnosti kod nas i u regionu, manifestacije od značaja za grad Beograd čiji je Kulturni centar Beograda dugogodišnji organizator.

„Smatramo da produkcijom i postavljanjem umetničkog rada Nine Ivanović, Kulturni centar Beograda može da doprinese i obogati vizuelnu sliku našeg grada i još više ojača poziciju Beograda kao sve važnijeg, novog centra savremene vizuelne umetnosti. Ovaj projekat može biti inicijativa da sledećih godina u periodu oko novogodišnjih i božićnih paraznika u Beogradu nastane svojevrsna galerija na otvorenom u kojoj će izlagati veći broj umetnika. Na ovaj način objedinili bismo prazničnu atmosferu i promociju savremene vizuelne umetnosti u javnom prostoru“, kažu nadležni u KCB-u.

Perači prozora – za novu publiku Oktobarskog salona

Projekat je posvećen već postojećoj publici, ali u isto vreme ima za cilj da upozna manje informisane posetioce i prolaznike sa Oktobarskim salonom i privuče potencijalnu novu publiku.

Umetnički rad privremeno je izložen van uobičajenog, unutrašnjeg galerijskog prostora. Na taj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni da odvoje vreme i posete neki od beogradskih galerija ili muzeja.

Svetlosne forme

Umetnica Nina Ivanović nagrađena je na 57. Oktobarskom salonu, a njen umetnički rad podrazumeva izradu skulpture na temu svetlosnih formi.

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Nina Ivanović se služila fotografijom i crtežima (dvodimenzionalnim i prostornim) kako bi prikazala svakodnevne trenutke, gradsko okruženje i pejzaže. Radovi koje pravi za određenu izložbu/priliku pored tematike, često su određeni i arhitekturom prostora u kom se prikazuju.

U ovoj konkretnoj situaciji postoji i jedan iskorak u odnosu na njen dosadašnji rad, a to je rad sa svetlom. Uzimajući sve zadate uslove u obzir, kao i kakofoniju novogodišnje rasvete, umetnica je došla do toga da prozori kancelarija Kulturnog centra Beograda treba da dobiju svetleće perače prozora.

Temom perača prozora bavila se u svojim ranijim radovima kad je bila inspirisana plesno-cirkuskim pokretima izvođača i generalno specifičnom vrstom poslova koji zahtevaju drugačije (ekstremne) načine kretanja. Kretanje uz pomoć konopca kako bi se obavio jedan posao učinio je u njenim očima perače prozora akrobatama, alpinistima i ujedno radnicima.

Umetnički rad Nine Ivanović će, posle izlaganja, biti doniran odabranoj zdravstvenoj, obrazovnoj ili ustanovi dečije zaštite kao poklon grada Beograda. (danubeogradu.rs)