Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Bonton u novogodišnjoj noći
Bonton pravila, u i pet do dvanaest...
Bonton pravila, u i pet do dvanaest...

Bonton u novogodišnjoj noći

Da li je u novogodišnjoj noći baš sve dozvoljeno? Naravno da nije – novogodišnji bonton podrazumeva da ne činite ono zbog čega ćete se kajati već sutradan.

Upozorenja nisu podjednako stroga za sve prilike. Možete se, naravno, nešto više opustiti ukoliko odlazite na doček kod prijatelja, pošto vas dobro poznaju, razumeju i dele sa vama vrednosti, ali ako se nalazite na javnom mestu i u nepoznatom društvu, kontrola je neophodna.

Evo, zato, saveta za različite prilike, a vi odaberite koji je primenljiv u vašem slučaju.

Bonton pravila za dolazak

Ne odlazite na slavlje gladni. Večera u izvesnom obimu sigurno je predviđena, ali kada tačno i koliko bogata, obično se precizno ne zna. Čak i ako znate da će večera biti obilna i komplenta, pojedite nešto pre odlaska, zbog boljeg raspoloženja, ali i „podloge“ za pića koja na prazan stomak mogu da deluju jače od željenog, već na početku večeri.

Nikako ne dolazite na doček pod dejstvom alkohola, nemojte popiti čak ni čašicu pića kod kuće. Nije lepo, ni prema domaćinima, ni drugim gostima, da odmah osete alkohol u vašem dahu, ili dožive neprimerene komentare, na primer, ukoliko ste popili više.

Ako odlazite na doček u kuću prijatelja, ponesite nešto od slatkiša ili zdravih grickalica i/ili flašu pića. Najprimereniji su proizvodi iz prodavnice, u neotvorenom fabričkom pakovanju. Neko od gostiju možda neće poželeti da proba „vanilice po receptu vaše mame“ ili domaću rakiju, ma koliko da je dobra.

Pokloni za domaćine, njihovu decu, ili neka sitnica na dar za svakog gosta mogu da budu dobra ideja, ali u velikoj meri zavise od situacije i odnosa sa prisutnima. Bonton podrazumeva kao najpraktičnije rešenje prigodan poklon za domaćicu – malu saksiju sa cvećem, zanimljiv ram za sliku, ili originalan novogodišnji ukras.

Podrazumeva se da ste prihvatili poziv na vreme i da dolazite u dogovorenom broju i sastavu. Ako ste iznenada i sami dobili gošću, ne dovodite je bez najave na doček kod prijatelja.

Ukoliko nemate uslova da dođete do samih vrata u suvim i čistim cipelama, organizujte kako da promenite obuću.

Druženje, čestitke, konverzacija…

Druženje u novogodišnjoj noći trebalo bi da bude odmereno i sa stilom – razgovarajte sa ljudima koje ne poznajete dobro, budite ljubazni i otvoreni sa njima, ali im ne dosađujte. Nemojte da zanemarite ni osobu sa kojom ste došli. Prva čestitka, dok sat otkucava ponoć, treba da bude upućena baš njoj.

U grupnoj konverzaciji, niko ne bi trebalo da dominira, pa smanjite udeo svojih „diskusija“. Ukoliko dočekujete novu godinu kod prijatelja, prednost u željama, zdravicama i drugim obraćanjima imaju domaćini.

Čestitajte svima, srdačno, novu godinu posle ponoći. Ako ste u restoranu ili na drugom javnom mestu, sigurno da ćete taj krug ograničiti, a bonton savet je – ne morate se baš sa svima poljubiti. Dovoljno je da se sa onima sa kojima niste bliski rukujete i iskreno se osmehnete.

Da se ne zaboravi…

Preterano konzumiranje alkohola nedopustivo je i u novogodišnjoj noći, kao i vožnja pod dejstvom alkohola! Isplanirajte unapred kako ćete se vratiti. Poželjno je da brinete i o drugima koje poznajete, tako što ćete im pomoći da budu umereni i pobrinuti se da i oni bezbedno stignu svojim kućama.

Ne insistirajte da druga osoba pije alkoholna pića – možda ima ozbiljan razlog da to ne čini, kao što je redovna terapija određenim lekovima. U novogodišnjoj noći važno je dobro raspoloženje, a ne, obavezno, i upotreba alkohola.

Dame bi trebalo pažljivo da izaberu toaletu. Čak i u situacijama u kojima ne postojoji dres-kod, suviše gole kože se ne preporučuje.

I, da ne zaboravimo… Obavezno pitajte za dozvolu osobe čije fotografije želite da, u novogodišnjoj noći ili posle nje, objavite na društvenim mrežama. Nekima se možda neće dopasti da ih javnost vidi u suviše opuštenom izdanju.

(danubeogradu.rs)