Naslovna » Izlasci » Festivali » Najkraći dan 2019 – maraton kratkometražnog filma
Najkraći dan 2019: film "The Christmas Gift" (Bogdan Mureşanu)
Najkraći dan 2019: film "The Christmas Gift" (Bogdan Mureşanu)

Najkraći dan 2019 – maraton kratkometražnog filma

Maraton kratkometražnog filma, Najkraći dan, biće organizovan u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 21. decembra 2019. godine.

Po šesti put će se u okviru ove filmske manifestacije, na najkraći dan u godinu, prikazivati najbolji evropski, studentski i amaterski kratkometražni filmovi.

Najkraći dan, manifestacija posvećena kratkometražnom filmu, kojom će i ovog 21. decembra u Srbiji biti proslavljen Svetski dan kratkog filma, biće održana pod sloganom „Iskoristi Najkraći dan„.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ovogodišnji program obuhvatiće masterclass autora i režisera Renate Lučić i Filipa Filković Philatz u Novoj Iskri Dorćol i filmski program u Dvorani KCB koji obuhvata selekciju najboljih evropskih kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije, kao i selekciju kratkih amaterskih i studentskih filmova.

U okviru EFA programa biće prikazano 11 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Portugala, Rumunije, Švedske, Grčke, Makedonije, Češke i Španije, među kojima je i svih pet nominovanih za najbolji kratkometražni film na Evropskim filmskim nagradama – Reconstruction (Češka), Dogs Barking At Birds (Portugal), The Marvelous Misadventures Of The Stone Lady (Francuska), Watermelon Juice (Španija), kao i pobednički film u režiji Bogdana Mureşanua The Christmas Gift (Rumunija).

Najkraći dan 2019: film "Znaš šta sanjam kada imam noćne more" (Aglaja Filipović)
Najkraći dan 2019: film „Znaš šta sanjam kada imam noćne more“ (Aglaja Filipović)

Repertoar čini još i sedam amaterskih filmova iz Srbije i Slovenije, kao i 11 filmova mladih filmskih stvaraoca, studenata režije iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Novog Sada i Cetinja. Za mnoge će ovo biti prvo prikazivanje njihovih filmova na velikom platnu.

Koncept masterclass-a je razmena kvalitetnih informacija vezanih za film i filmsko stvaralaštvo. Voditelji će polaznicima predstaviti tri filma koja su ih obeležila i inspirisala kao autore.

„Ideja inspiracije predstavlja se kao koncept motivacije svakog autora; šta nas pokreće, šta nas je jednom davno inspirisalo, zašto smo krenuli da se bavimo projektima kojima se danas bavimo, šta nas pokreće dan danas“. Prijave za masterclass traju do 18. decembra.

Iskoristite Najkraći dan i priliku da pogledate 29 filmskih ostvarenja na ovoj maratonskoj proslavi najkraćeg dana u godini i dana kratkometražnog filma. Program počinje u 16.00 i završava se pola sata posle ponoći, 22. decembra.

Filmkultura je pripremila i osmislila projekat Najkraći dan.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. (danubeogradu.rs)

Najkraći dan 2019 – program

Dvorana KCB (Kolarčeva 6)

16.00 – 16.55… Amaterski filmovi – takmičarski
17.00 – 18.30… Studentski filmovi I slot – takmičarski
18.45 – 20.15… Studentski filmovi II slot – takmičarski
20.15 – 21.00… Proglašenje pobednika i koktel
21.00 – 22.40… EFA I slot – revijalni
23.00 – 00.30… EFA II slot – revijalni