Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Badnji dan i Božić, sve što je dobro valja činiti    
Božić, više od običaja
Božić, više od običaja

Badnji dan i Božić, sve što je dobro valja činiti    

Ne dozvolite da vas iko pokoleba – proslavite Božić u miru i radosti, onako kako želite, kako se to činilo, ili čini, u vašoj užoj ili široj porodici.

Pravoslavni hrišćani rođenje Isusa Hrista obeležavaju 7. januara, uz niz pripremnih radnji, kako bi se dodatno istakao značaj i veličina praznika. Višenedeljni Božićni post, običaji na Badnji dan i Božić imaju tu svrhu.

Suština se, ipak, ne sme zaboraviti.

Najradosniji hrišćanski praznik treba da bude praznik za dušu, praznik novog početka, veze sa srodnicima, precima, potomcima, prijateljima, ljudima, prirodom, Bogom… Rođenje Isusa Hrista omogućilo je izbor pravog puta u traženju smisla, utehe, mesta čoveka u svetu…

Otuda i poruka sa početka teksta.

Sve što je dobro, na Božić je dozvoljeno

Običaji proslavljanja Božića menjaju se u vremenu i nisu identični u svim krajevima Srbije, okruženja, na drugim prostorima gde žive pripadnici iste – Srpske pravoslavne crkve.

Različita objašnjenja šta predstavlja badnjak, na primer, stižu čak i od sveštenika.

Tradicionalni pozdravi i radnje prilikom unošenja badnjaka u dom, loženje badnjaka, sastav i simboli posne večere na Badnji dan, uloga i darivanje položajnika, način pripremanja i ukrašavanja božićnog hleba (česnice)… nisu propisani, obavezni, pa samim tim ni ispravni ili pogrešni, manje ili više vredni.

Božić je dan kad proslavljamo dolazak Isusa Hrista na ovaj svet.

Zato – zanemarite novinske tekstove i televizijske priloge na temu „šta valja a šta ne valja činiti na Badnji dan i Božić“.

Ako želite da poklanjate – poklanjajte; ako uživate dok dekorišete stan – učinite to; ako volite da na praznik ugostite prijatelje koji nisu članovi porodice – pozovite ih; ako vas u dobroj veri jača liturgija – otiđite u crkvu; ako vam se čini da ste u prirodi bliži duhovnim iskustvima – izvezite se izvan grada… Prethodnih godina podsećali smo vas na značaj tišine, čitanje Jevanđelja

Sve što u sebi sadrži radost, molitve za dobrobit, lepe želje, pozitivne misli… dozvoljeno je, poželjno i blagosloveno na Božić.

Božić je početak… pronalaženja smirenja

Lepo provedeni božićni praznici donose osećaj jedinstva sa ljudima, svetom oko sebe, samim sobom. Njihova suština je u praštanju, pronalaženju svrhe i smisla, oslobađanju od stresa. Ponekad to nije lako, nekad u potpunosti nije izvodljivo, ali je razumevanje bitno… Da se život u prirodi odvija u ciklusima čiji smo svedoci, da je tako bilo pre nas i biće posle nas, u kontinuumu vremena, i pod dejstvom sila koje nikad nećemo spoznati do kraja.

Vera postoji da nam olakša smirenje, kako u izvesnosti, tako i u neizvesnosti, i zato je dan Hristovog rođenja važan.

***

Neka vam praznovanje donese sveže misli i duh, spajanje sa dragim ljudima, razmenu dobrih vesti i emocija, uživanje u lepim srpskim običajima.

Neka vam Božić, pored vere u Boga, ojača veru u ljude i zajedništvo.

Neka vam praznik udahne dodatnu energiju i inspiraciju za prevazilaženje problema i ostvarenje planova u novoj godini.

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

(danubeogradu.rs)