Koji god da sam sok od paradajza koristila, paradajz čorba je bila odlična. Kako? Što bi neki rekli – eeee… Tajna dobre paradajz čorbe je u začinima.
Osim jednog litra soka od paradajza, biće vam potrebno i:
- pola praziluka srednje veličine,
- pola veze celera,
- testenina (koju god da odaberete, nećete pogrešiti – taranu, flekice, spiralice, školjkice… volim da glumim domaćicu, pa umesim baš tvrdo testo od belog brašna, malo ulja, soli i tople vode, pa palcem i kažiprstom ‘štipkam’ komadiće testa i ubacujem ih u vreo paradajz sok),
- muskatni oraščić (najbolje je da to bude onaj koji sami rendate direktno u šerpu, ali može i već mleveni),
- cimet,
- beli biber,
- korijander u zrnu (pet zrna),
- vegeta,
- 2 kašike brašna i
- po želji, 2-3 listića sušenih vrganja.
Iseckajte sitno praziluk i propržite ga na ulju. Dodajte brašno i kratko propržite. Ovo je trenutak kad treba da budete veoma oprezni – ako brašno pregori, bolje odmah sve bacite i krenite ispočetka.
Sipajte sok od paradajza i odmah stavite listove celera, muskatni oraščić, cimet, beli biber, korijander i vegetu. Probajte malčice, onako srčući iz kašike, da vidite da li vam nešto od ukusa fali i po potrebi dodajte još začina.
Kad proključa, stavite testeninu (štipavce ili kupovnu) u količini koja vam odgovara. Poseban šmek čorbi daju listići sušenih vrganja. Ako ih ne volite, nemojte ni stavljati. Biće odlična i bez njih.
Čorba je gotova kad se testenina raskuva.
Služite je sa kiselom pavlakom i iseckanim listom peršuna. Mljac. Uživajte.
(danubeogradu.rs)