Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Pita od jabuka (hmmmm…)
Zlatiborka u Beogradu: Pita od jabuka (hmmmm...)
Zlatiborka u Beogradu: Pita od jabuka (hmmmm...)

Pita od jabuka (hmmmm…)

Pita od jabuka, pa „hmmmm“. PITAte se zašto to „hmmmm“? Zbog tajne. A tajna dobre pite sa jabukama je ova: pravite je sa kruškama!

U pitu se ne stavljaju ni slatke kruške, ni slatke jabuke. Što su kiselije, to je pita bolja.

Kore možete razvući, ako znate kako, a možete i kupiti gotove. Kad kupujem, onda su to uvek najveće debeljuce koje nađem. Pita je mnogo lepša ako se pravi sa debelim korama.

Potrebno vam je:

  • 10 kora (nikad ih ne kupujem na kilogram, već na broj; moj pleh za pečenje je veličine 45x35cm i potrošim 10 kora);
  • 1 kg krušaka (ili jabuka, ako baš želite), što kiselijih;
  • 2/3 šolje šećera (otprilike);
  • 2 vanilina šećera;
  • cimet;
  • karanfilić.

A sad ta „hmmmm“ pita s jabukama

U šerpu sipajte malo ulja i stavite na ringlu da se greje. Moja ringla ima šest stepeni zagrevanja a uključim je na četvorku. Kruške oljuštite i kako je koji komad kruške očišćen, tako ga direktno iznad šerpe seckajte na kockice.

Ovo je važno, da kruške ne bi potamnele stajanjem na vazduhu (ukus se neće promeniti ako potamne, ali nekako lepše izgledaju svetle). Šerpu poklopite i sačekajte 10-ak minuta, da kruške omekšaju.

Ređajte po dve kore u pleh i svaku drugu premažite kruškama (ili jabukama), pospite šećerom, vanilinim šećerom, cimetom i karanfilićem. Nemojte preterati sa šećerom, cimetom i karanfilićem – to pitu može potpuno da upropasti. Vanilin šećer nemojte štedeti.

Poslednju koru premažite sa sasvim malo ulja i pospite kristal šećerom – daje baš posebnu aromu kad se karamelizuje tokom pečenja.
Pecite na oko 200-220 stepeni.

Pospite šećerom u prahu (uvek meljem šećer u koji sam dodala i neku kesicu vanilinog šećera; vanile, jednostavno, nikad dosta!).

Uživaćete! Ja jesam!

(danubeogradu.rs)