Naslovna » Izlasci » Festivali » Rossi Fest 2020 u Narodnom pozorištu
Rossi Fest 2020 u Narodnom pozorištu
Rossi Fest 2020 u Narodnom pozorištu

Rossi Fest 2020 u Narodnom pozorištu

Rossi Fest 2020, treći po redu, biće održan od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ulaz će biti besplatan.

Misija festivala je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou, predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

Tokom četiri dana festivala predstaviće se vrsni domaći i strani umetnici, sa raznovrsnim muzičkim programom.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Sada već tradicionalno, Rossi Fest 2020 sadrži i majstorski kurs za solo pevače: posle izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo će gošća biti sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina.

Ove godine, publika će po prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana – Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Rossi Fest 2020 otvara Ansambl Salomon Rosi

Festival će biti otvoren koncertom ansambla Salomon Rosi iz Italije i programom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka“.

Na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja„, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana, „Kvartet za kraj vemena“, u režiji Ane Grigorović.

Značajan deo programa festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će pored koncerata, festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Završno veče obeležiće koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi“ čime će ujedno biti obeleženo i 140 godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu, hora Braća Baruh, uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu, anonimnih donatora .

Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta od 15. januara 2020. Više informacija možete dobiti na 060/3288-608. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.