Naslovna » Izlasci » Festivali » Guitar art festival 2020: Beograd – svetska prestonica gitare!
Guitar art festival 2020: Beograd - svetska prestonica gitare!
Guitar art festival 2020: Beograd - svetska prestonica gitare!

Guitar art festival 2020: Beograd – svetska prestonica gitare!

Guitar art festival 2020 će još jednom doprineti da Beograd bude svetska prestonica gitare i muzičkog sveta uopšte od 10. do 15. marta.

Tokom šest festivalskih dana biće održano 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Pod simboličnim sloganom „Rapsodija„, 21. Guitar art festival objediniće mnogo različitih projekata, koncerta, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Ovo festivalsko izdanje izražava snažna osećanja, koja su vezana kako za muzički program tako i za dalji rast i razvoj festivala.

Guitar art festival 2020: Nova, treća era!

Počinje nova treća era Guitar Art-a koja donosi brojne inovacije. Organizatori festivala najavljuju prvi festivalski team building u regionu, koji će se održati od 10 do 12. marta u Kombank dvorani. Guitar Art festival gradi most koji strateški povezuje kulturu i biznis.

Predstojeće festivalsko izdanje predstaviće muzičku rapsodiju, u okviru koje će se veliki koncerti održati ponovo u Kombank dvorani, klasika u Atrijumu Narodnog muzieja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisan je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Daniel Kasares

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Daniela Kasaresa koji se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta. Tada je Kasaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na andaluzijskim žicama gitare.

Ovog puta Daniel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat „Magiterráne“, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom.

To je spektakl u kojem kao u Itaki, Kavafijevoj pesmi, nije bitno mesto iz kojeg se polazi niti luka u koju se stiže, već čitavo iskustvo, emocija i znanje koje osoba donosi sa tog puta. Kasares se sa ovim projektom vraća na jug, gde Mediteran ponovo postaje njegova najveća inspiracija.

Ođila

Romska muzika je muzika sa dušom. Ona izaziva najčistiju i najiskreniju emociju i kod izvođača i kod slušalaca. Na Guitar art festival 2020, druge večeri dolazi Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“ i drugih.

Mediji u bivšoj Jugoslaviji, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

40 Fingers

Popularni italijanski gitarski kvartet sa više milionskim pregledima na YouTube-u po prvi put dolazi u Beograd!

40 Fingers najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani sa posebnim repertoarom koji počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Njihov planetarni uspeh počinje onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju „Bohemijske rapsodije“ grupe The Queen, koja je velikom brzinom premašila pet miliona pregleda na njihovom YouTube kanalu. Kvartet je odmah objavio svoj prvi album.

Klasika

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice posle višegodišnje pauze ponovo slušaju u Atrijumu Narodnog muzeja.

Guitar Art tradicionalno dovodi vrhunske izvođače među kojima su Zagreb Guitar Trio iz Hrvatske, Quarteto de Guitarras „Concordis“ iz Portugala, Rafael Aguirre iz Španije, Shampia Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereata iz Srbije.

Nemački kompozitor Joaquin Clerch komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art festivalu. Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

Ulaznice

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs. Cene se kreću od 1.490 do 3.290 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti putem mejla na office@gaf.rs. (danubeogradu.rs)

Guitar art festival 2020 – muzički program

Utorak, 10. mart 2020. – Kombank dvorana
20.00… Daniel Casares Ansambl

Sreda, 11. mart 2020. – Kombank dvorana
20.00… Ođila

Sreda, 11. mart 2020. – Narodni muzej
19.00… Ištvan Remer & Goran Listeš
20.15… Gitarski kvartet „Concordis“
21.30… Rafael Aguirre

Četvrtak, 12. mart 2020. – Kombank dvorana
20.00… 40 Fingers

Petak, 13. mart 2020. – Narodni muzej
19.00… Shamipia duo
20.15… Furat Qaddouri duo
21.30… Miloš Janjić

Subota, 14. mart 2020. – Kolarac
20.00… Simfonijski orkestar RTS
(Bojan Suđić – dirigent; Joaquin Clerch – kompozitor; Marco Tamayo – solista; Rafael Aguirre, David Martinez – gitare)

Nedelja, 15. mart 2020. – MŠ „Vučković“
16.00… Koncert za mlade pobednike
World Guitar Orchestra, Thomas Offermann i pobednici takmičenja

Nedelja, 15. mart 2020. – Narodni muzej
18.30… Dodela nagrada
19.00… Niklas Johansen
20.15… Igor Klokov
21.30… Milan Dereta