Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert: Big bend RTS – USA Jazz Ambassadors
Koncert: Big bend RTS - USA Jazz Ambassadors (foto: Nebojša Babić)
Koncert: Big bend RTS - USA Jazz Ambassadors (foto: Nebojša Babić)

Koncert: Big bend RTS – USA Jazz Ambassadors

Big bend RTS održaće koncert „USA Jazz Ambassadors“ u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 12. februara 2020. od 20.00.

U sklopu manifestacije „African American History Month“ koncert je posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.

Davne, 1956. godine, vlada SAD, napravila je poseban program pod nazivom „USA Jazz Ambassadors“, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Benija Gudmena, Dizija Gilespija, Djuka Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka.

Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku. Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa Centrom za izvođačke umetnosti „Džon F. Kenedi“, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila početna očekivanja i motive organizatora, a ljudi iz mnogih zemalja i gradova uživo su se susretali sa velikanima džeza. Može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

https://youtu.be/0Rnv7BN_K9o

Manifestacija „African American History Month“, koja će se održati u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi.

Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je „African American History Month“, danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Koncert Big benda RTS, „USA Jazz Ambassadors“, organizuju Dom omladine Beograda, Muzička produkcija RTS i Ambasada SAD u Beogradu. Ulaznice su u pretprodaji preko Ticket Vision mreže, po ceni od 600 dinara.

(danubeogradu.rs)