Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » U susret 9. Beogradskom Šopen festu
U susret 9. Beogradskom Šopen festu
U susret 9. Beogradskom Šopen festu

U susret 9. Beogradskom Šopen festu

„U susret 9. Beogradskom Šopen festu“ je manifestacija koja će biti održana 29. februara i 2. marta 2020. godine u Kolarcu i Skupštini grada.

Ovaj zimski ciklus koncerata prethodi aprilskim Danima Šopena i tradicionalnim Jesenjim Odjecima u oktobru.

Prvi festivalski ciklus otvoriće koncert „Kako se sluša Šopen„, u subotu, 29. februara od 11.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u okviru tradicionalne saradnje Festivala sa Centrom za kulturu Kolarčeve zadužbine.

Na promenadnom koncertu, biće proslavljen 1. mart, rođendan Pesnika klavira.

Uz mlade talente muzičkih škola, moderator Miloš Milovanović predstaviće mališanima lik i delo Frederika Šopena na originalan i zanimljiv način.

Cena ulaznice je 300 RSD.

Podijum mladih i Biljana Urban

U ponedeljak, 2. marta od 18.00, biće održan dvodelni program u Svečanoj sali Skupština grada Beograda.

U prvom delu koncerta, u okviru ciklusa „Podijum mladih“, nastupiće talenti Bogdan Dugalić i Arijan Petrovski, dobitnici mnogobrojnih nagrada na značajnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu. Na programu su dela Šopena, Griga i Prokofjeva.

U drugom delu programa, od 19.30, nastupiće dama za klavirom – Biljana Urban, pijanistkinja češko-srpskog porekla, koja dolazi iz Nizozemske.

Na programu su dela Šopena, Betovena, Debisija i Jana Urbana.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Biljana Urban nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama, a njenu interpretaciju krase „posebna liričnost i rafiniranost, savršensto zvuka i osećaja za tempo, prvorazredno umeće… Ona svira sa veličanstvenim nadahnućem i dubinom“.

Unuka je češko-srpskog kompozitora Jana Urbana (1875-1952), koji je značajan deo života proveo u Srbiji, gde je doprineo razvoju umetničke muzike i muzičkog života i ostavio bogatu zaostavštinu. Biljana Urban posvećeno oživljava opus svoga dede i izvodi njegova dela u kojima je vidno prisutan uticaj Šopena – mazurke, nokturna, valcere (forme koje je komponovao sam Šopen), obojene ličnim izrazom i obogaćene bujnošću srpskih ritmova, češkom melodičnošću i uticajem note orijentalnog sevdaha.

Urbani – pijanistkinja unuka i deda Urban – kompozitor, u vrhu su svetske muzičke scene čime doprinose ugledu srpske kulture u svetu.

Koncertom Biljane Urban u Beogradu i predstavljanjem dela Šopena i Jana Urbana, Beogradski Šopen fest prikazuje sponu koja veže ova dva stvaraoca, a time i važan uticaj Šopena na kasnije stvaraoce.

Ulaz na koncerte u ponedeljak je slobodan.

Ovogodišnji 9. Beogradski Šopen fest slavi jubilej – 30 godina od osnivanja Šopenijade, jedinstvene i prve revije mladih talenata na prostorima Balkana, posvećene Pesniku klavira.

Festival i koncerte organizuje udruženje Kreartiva. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.