Naslovna » Izlasci » Festivali » 67. Martovski festival: Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću
67. Martovski festival: Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću
67. Martovski festival: Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću

67. Martovski festival: Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću

Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću biće upriličena na 67. Martovskom festivalu koji se održava u Domu omladine Beograda (25-29. mart).

Gost ovogodišnjeg Martovskog festivala biće poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Šmit (Schmidt), čiji će film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51′) imati srpsku premijeru u okviru programske celine „Regionalna panorama“.

Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci. Šmit i deo ekipe filma predstaviće se publici u Beogradu.

Život glumca Ive Gregurevića neobično je filmski. Zato je njegov dugogodišnji prijatelj, saradnik, kum, Branko Šmit napravio vrlo ličan, biografski film.

67. Martovski festival: Srpska premijera dokumentarca o Ivi Gregureviću

Kroz svedočenja ljudi pokazao je nepoznatog Ivu. Ivu koji je mrzeo samoću, zvao ljude u različito doba dana i noći, dolazio u kuće nenajavljen, tražio društvo, neumorno okupljao ljude oko sebe.

Onda život bude ironičan: Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine. Svetska premijera filma bila je u Orašju, rodnom mestu Ive Gregurevića, u kome je glumac osnovao i Dane hrvatskog filma.

O reditelju…

Branko Šmit (Schmidt) je rođen 1957. u Osijeku. Na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, odsek filmske i TV režije, diplomirao je zapaženom TV dramom „Rano sazrijevanje Marka Kovača“.

Prvi celovečernji film „Sokol ga nije voleo“, po tekstu Fabijana Šovagovića, režira 1988. i za to ostvarenje dobija nagradu za debitanta godine na Pulskom festivalu. Usledili su filmovi: „Đuka Begović“, „Vukovar se vraća kući“, „Božić u Beču“ – o senzibilnim pojedincima u surovoj ratnoj stvarnosti, za koji 1997. osvaja pulsku „Zlatnu arenu“ za scenario. Isto priznanje mu je pripalo i tri godine kasnije za film „Kraljica noći“ (hrvatski kandidat za „Oskara“). Njegovo najnagrađivanije ostvarenje je drama o trgovini ljudima „Put lubenica“.

Godine 2009. filmom „Metastaze“, koji je ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolji film u Puli, kao i nagradom za najbolji film na beogradskom FEST-u, počeo je trilogiju, u kojoj su usledili „Ljudožder vegetarijanac“ 2012. i „Agape“ 2017. U ovim filmovima, koji su kritika savremenog hrvatskog društva, secira goruće probleme kao što su nacionalizam, korupcija, kriminal, neprihvatanje različitosti.

Dokumentarni film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ je njegova posveta velikanu hrvatskog i jugoslovenskog glumišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.