Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok: Završni koncert „Barokne radionice 2020“
Beogradski barok: Završni koncert "Barokne radionice 2020" (ilustracija: detalj sa plakata)
Beogradski barok: Završni koncert "Barokne radionice 2020" (ilustracija: detalj sa plakata)

Beogradski barok: Završni koncert „Barokne radionice 2020“

Ansambl Beogradski barok prirediće završni koncert „Barokne radionice 2020„, 12. marta 2020. od 20.00, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Članovi ansambla Beogradski barok, studenti i profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, i profesori Muzičke škole „Josip Slavenski“ zajedno će izvesti remek dela italijanskog baroknog majstora Antonija Vivaldija.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Program čine instrumentalna i vokalno-instrumentalna dela čuvenog autora, kompozicije koje odlično predstavlјaju Vivaldijevo stvaralaštvo, te posebno koncertantni žanr koji je bio veoma popularan u Evropi početkom 18. veka.

Beogradska publika će imati jedinstvenu priliku da čuje izvođenje Vivaldijevih dela u zvučno bogatom ansamblu i u kombinaciji savremenih i kopija istorijskih instrumenata.

Kao solisti će nastupiti Karolina Beter (blok flaute) i Ana Cvetković-Stojnić (koloraturni sopran).

Ulaz na koncert je slobodan.

Beogradski barok i muzika 17. i 18. veka

Na inicijativu članova ansambla Beogradski barok, povodom 15 godina od osnivanja ansambla i kao eho obeležavanja 80 godina od osnivanja fakulteta i muzičke škole pri fakultetu, 2018. godine Beogradski barok, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i MŠ Josip Slavenski obnovili su Baroknu radionicu koju je započeo i dugi niz godina vodio Predrag Novović (1936–2016), ujedno i osnivač ansambla Beogradski barok.

Ova važna obrazovna aktivnost prestavlјa rad na repertoaru koji obuhvata muziku 17. i 18. veka a sastoji se iz predavanja, praktične nastave i koncerata koje zajedno izvode polaznici i predavači Barokne radionice.

Učešće u radionici je potpuno besplatno. (danubeogradu.rs)