Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus COVID-19 – 24. mart 2020: Tri žrtve u Srbiji, 218 prekršilo izolaciju
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs)
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs)

Korona virus COVID-19 – 24. mart 2020: Tri žrtve u Srbiji, 218 prekršilo izolaciju

U Srbiji je do danas u 15.00, 24. marta 2020, registrovano ukupno 303 pozitivnih na korona virus COVID-19. Tri žrtve, pojedinci krše mere zabrane kretanja.

Od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“, preminula je još jedna osoba, što je treća žtva ove bolesti u našoj zemlji. Precizirano je da je u pitanju žena starosti 60 godina koja nije imala težu kliničku sliku. Druga žrtva korona virusa u Srbiji je žena od 92 godine, koja je bila na Infektivnoj klinici, a prva žrtva (muškarac, 59 godina iz Kikinde) preminula je u petak, 20. marta 2020.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 24. marta, testirani su uzorci još 94 osobe od kojih je 54 uzorka bilo pozitivno. U kućnoj izolaciji se nalazi 27 osoba, dok je 27 osoba zadržano na bolničkom lečenju. Na Kosovu je zaražena 61 osoba.

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» Sve o isplati drugog dela februarskih penzija pročitajte na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije pooštrila donela je nove uredbe koje se tiču vanrednog stanja u državi u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

Novi broj kol centra!

Nove vesti

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

20.37… Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da vlada planira da, u proseku, dva puta dnevno šalje avione Air Serbia kako bi prevezli srpske državljane koji su ostali “zarobljeni” u inostranstvu, a nakon što je obustavljen međunarodni saobrahaj zbog virusa korona.

20.28… Najmlađi pacijent zaražen koronavirusom, koji se leči u KBC “Dragiša Mišović“ je beba stara sedam meseci, izjavio je direktor te bolnice prof. dr Vladimir Ðukić i naglasio da je potpuna izolacija jedina prava preventivna mera zaštite od širenja koronavirusa. Druga beba koja je zaražena korona virusom je na kućnom lečenju. Ðukić je rekao da je u KBC “Dragiša Mišović“, koja je pretvorena u korona bolnicu, 120 pacijenata zaraženih virusom COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru, a nekoliko na kiseoniku.

18.59… U Hali 1 Beogradskog sajma Vojska Srbije i MUP postavili su 3.000 kreveta namenjenih za smeštaj lica sa simptomima virusne infekcije COVID-19. U Hali 1, gde je u toku postavljanje kreveta, jedinice ABHO izvršile su preventivnu dezinfekciju prostora.

18.58… Trenutno se, zbog kršenja mera samoizolacije, u pritvoru nalazi 75 osoba. U Vršcu je smešteno 43 lica koja su prekršila meru samoizolacije, u Pirotu 17, dok se u Požarevcu nalazi njih 15. Protiv većine njih već su podneti optužni akti, a suđenja će početi za nekoliko dana. Ministarstvo pravde, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, izradilo je poseban plan za organizaciju tih suđenja kako nikome ne bi bilo ugroženo zdravlje.

15.48… Vlada Srbije usvojila je danas najnovije odluke u vezi sa sprečavanje širenja virusa COVID 19, a među njima je i odluka koja se tiče korisnika socijalne pomoći, dodataka za pomoć i negu drugih lica, dečjih dodataka kao i građana sa pravom na sve naknade u vezi sa posebnom negom deteta. Svima njima, kojima pravo korišćenja navedenih sredstava ističe 15. marta ove godine i kasnije, produžava se dalja isplata prava na osnovu ranije donetih rešenja za vreme trajanja vanrednog stanja.

13.55… Olimpijske igre odložene za 2021. godinu!

10.11… Na beogradski aerodrom je jutros u četiri sata sleteo, iz Šangaja, avion Air Serbia sa zaštitnim maskama koje je kupila država, a koje će, u što kraćem roku, biti distribuirane svim apotekama u Srbiji. Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Sanja Škodrić objasnila je da će te maske građani moći da kupe po ceni od 120 dinara.

9.56… Avion Air Serbia iz Pariza sleteo je kasno sinoć na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, sa 144 putnika iz Srbije, saznaje Tanjug. Među putnicima je bila i jedna beba.

9.26… Direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Rebić izjavio je da se smanjuje broj građana koji krše pravila o zabrani kretanja, uvedena zbog epidemije koronavirusa. Rebić je u izjavi za RTS rekao da je policija sinoć procesuirala 112 osoba zbog nepoštovanja policijskog časa. Od juče je pozvanih bilo više od 20 hiljada lica, 218 nije pronađeno na adresi i sada je u toku procedura njihovog pronalaska i preduzimanje mera, rekao je on. Direktor policije je naveo da je, od kada se vrši ova aktivnost, 511 lica obuhvaćeno krivičnom prijavom.

9.16… Član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Dik Paund rekao sinoć je da će Olimpijske igre u Tokiju definitivno biti odložene za 2021. godinu. Paund za USA Today izjavio da Igara, koje su planirane za drugu polovinu jula i početak avgusta, sigurno neće biti ove godine. SAD i Velika Britanija pridružile su se zahtevu da se Olimpijske igre u Tokiju pomere za narednu godinu. U zvaničnom saopštenju Olimpijskog komiteta SAD ističe se da u sadašnjim okolnostima, čak i da se pandemija korona virusa smiri do leta, ne postoje uslovi za održavanje Igara.

9.12… Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica.

9.06… Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da planirani prelazak na agresivno suzbijanje korona virusa znači testiranje i onih koji su bili u kontaktu sa inficiranim osobama, kao i onih koji su u samoizilaciji, a ne samo obolelih.
Kon je, za RTS, objasnio da sa politike zaravnjenja krive, koja je sadržala vanredne mere, policijski čas, smanjenje kontaktaka, prelazimo na opciju agresivnog suzbijanja, a deo toga je otkrivanje svih nosioca virusa i smeštanje u posebne, specijalno izgrađene bolnice.

7.02… Britanski premijer Boris Džonson naložio je građanima da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje korona virusa, zatvaranje prodavnica koje ne prodaju osnovnu robu, pozvao ljude da se ne sastaju sa prijateljima i porodicom i upozorio da će svi oni koji se ne budu pridržavali tih mera biti kažnjeni.

Sinoć… Pandemija korona virusa izazvaće globalnu recesiju 2020. godine koja bi mogla biti gora od one koja je viđena tokom globalne finansijske krize 2008-2009, ali bi svetska ekonomska proizvodnja trebalo da se oporavi 2021. godine, objavio je danas Međunarodni monetarni fond.

Sinoć… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za desetak dana biti predložen ozbiljan ekonomski program za prevazilaženje krize i da će Srbija istrajati do kraja. Biće izdvojeno od 2,5 do 4,5 milijarde, pre svega za jačanje privatnog sektora, turizma, usluga, preduzetništva, poljoprivrede, odnosno svih grana privrede koje su najviše pretrpele.

Sinoć… Prosečna starost ljudi kod kojih je u Srbiji potvrđen korona virus je oko 50 godina, a dve trećine su muškarci, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Objavili smo i…

»»» Kako i od čega da napravite masku za lice – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» OVDE pročitajte kako da zaštitite sebe i druge.

»»» Na OVOM LINKU su saveti za starije od 65 kako da ulepšaju dan.

»»» Kako razgovarati sa decom o virusu korona

»»» Kućni ljubimci i korona virus, preporuke

Korona virus, region

» Broj zaraženih: u Hrvatskoj – 315 (jedna osoba je preminula), u BiH – 137 (jedna osoba je preminula), u Sloveniji – 422 (tri osobe su preminule), u Albaniji – 104 (tri osobe su preminule), u Grčkoj – 695 (17 osoba je preminulo), u Severnoj Makedoniji – 136 (dve osobe su preminule), u Rumuniji – 576 (sedmoro preminulih), u Bugarskoj – 202 (troje preminulih), u Mađarskoj – 187 (osam preminulih osoba), u Crnoj Gori – 27 (jedna osoba je preminula).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u Kini (81.533), Italiji (63.927), SAD (46.450), Španiji (35.136), Nemačkoj (29.056), a više od 20.000 je i u Iranu i Francuskoj. U celom svetu je potvrđeno 339.645 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (6.077), Kini (Hubej, 3.160), Španiji (2.311), Iranu (1.812), Francuskoj (860)… U celom svetu umrlo je više od 16.574 ljudi.

» U celom svetu oporavilo se oko 101.857 ljudi.

(danubeogradu.rs, Danas, Tanjug, N1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.