Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus COVID-19 – 28. mart 2020: Naredni dani najkritičniji
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)

Korona virus COVID-19 – 28. mart 2020: Naredni dani najkritičniji

U Srbiji je do juče u 15.00, 27. marta 2020, registrovano ukupno 659 pozitivnih na korona virus COVID-19. Vanredno je stanje, desetoro preminulih.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 28. marta, testirani su uzorci još 371 osobe od kojih je 131 uzorak bio pozitivan. Na Kosovu je zaraženo 86 osoba (jedna osoba je preminula).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» Sve o isplati drugog dela februarskih penzija pročitajte na OVOM LINKU, a o inostranim penzijama OVDE.

»»» Vlada Srbije pooštrila donela je nove uredbe koje se tiču vanrednog stanja u državi u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

 

Nove vesti

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

20.33… Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa.

17.24… Avion Air Serbia vratio se sa Malte sa 147 naših putnika, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji. Avion je sleteo na beogradski aerodrom posle 12 sati, a među puticima je bilo i troje dece.

17.02… Vlada Srbije donela najnovije mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa COVID-19. Više na OVOM LINKU.

15.05… Raspored časova TV nastave za osnovce, za nedelju od 30. marta do 3. aprila 2020. objavili smo OVDE.

14.54… Nulti pacijent u Republici Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi, u toku današnjeg dana je u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak. Ovo je treći pacijent koji se lečio u KCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje, saopštio je Klinički centar Vojvodine (KCV).

15.36… Pripadnici Vojske Srbije počeli su sa radovima na pripremanju hale „Čair“ i drugih prostora u Nišu za potrebe privremenih bolnica u koju će biti smešteni zaraženi korona virusom sa lakšom kliničkom slikom, a prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulin ti objekti, sa više od 500 kreveta, biće spremni za prihvat pacijenata početkom sedmice.

14.23… Objavljen je SPISAK PRODAVNICA koje će raditi nedeljom od 4.00 do 7.00 za starije od 65 godina.

14.06… U nedelju, 29. marta, biće otvoreno 3.140 maloprodajnih objekata i radnji u Srbiji u kojima će stariji od 65 godina u periodu od četiri do sedam ujutru moći da obave kupovinu.
Na internet stranici Vlade Srbije nalazi se prošireni spisak maloprodajnih objekata trgovinskih lanaca u odnosu na prošlu nedelju namenjen za snabdevanje najstarijih sugrađana, saopšteno je iz vladine kancelarije za saradnju s medijima.

11.oo… Sve o karantinu na Beogradskom sajmu pročitajte na OVOM LINKU.

11.00… Koristićemo sva svoja ovlašćenja bude li neko digao ruku na vojnika, na lekara, na medicinsku sestru, na bilo koje službeno lice, bude li bilo ko silom želeo da nametne neki svoj stav, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako je rekao, na to će se odgovoriti silom.

10.56… Avion Air Serbia odleteo je jutros iz Beograda za Maltu, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji. Avion je poleteo u 7.25, a trebalo bi da se vrati posle 12 sati.

10.40… Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je jutros da će svi oni koji ne budu poštovali mere koje je Vlada donela biti kažnjeni zbog očuvanja javnog zdravlja. „Poštovanje svakome ko pokazuje disciplinu i odgovornost ali svi oni koji ne poštuju mere moraju da budu kažnjeni. Naš cilj nije da nekog kaznimo, a hoćemo, jer tako štitimo živote ljudi“, naveo je Stefanović za RTS.

9.57… Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uveren je da će Srbija za mesec ili dva uspeti da epidemiju korona virusa stavi pod kontrolu.

9.50… Noćas počinje letnje računanje vremena. Više na OVOM LINKU.

9.46… U ovoj vanrednoj situaciji najvažnije je da se život normalno odvija i da koridorski saobraćaj funkcioniše po ustaljenom redosledu kako bi pre svega zdravstveni radnici mogli da stignu do svojih radnih mesta, a zato je veoma bitna koordinacija svih gradskih službi, izjavio je za RTS predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. On je dodao da u ovom trenutku nema većih problema kada je u pitanju komunalni sistem grada Beograda kao i da se Gradski štab za vanredne situacije sastaje nekoliko puta dnevno jer se situacija menja iz sata u sat pa treba odmah reagovati.

9.20… Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje.

9.08… Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas počinje da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama. U taj objekat moći će da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je ceo prostor dezinfikovan i spreman za lečenje obolelih.

9.06… Narodna banka Srbija naložila je bankama da obezbede rad svojih filijala i ekspozitura 28. i 29. marta, zbog isplate gotovog novca po osnovu penzija najstarijim građanima, a s radnim vremenom kao i proteklih radnih dana. Banke će takođe nastaviti da kontaktiraju korisnike u vezi s načinom isplate penzija za koji su se opredelili.

9.04… Tokom vanrednog stanja produženje registracije vozila na tehničkim pregledima, umesto građana starijih od 65 godina, mogu obaviti njihovi potomci. Neopohodno je da oni podnesu zahtev na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, uz obavezno prilaganje svoje lične karte, zatim lične karte vlasnika vozila, odnosno osobe starije od 65 godina, i ovlašćenje koje ne mora biti overeno od strane notara. Produženje registracije trenutno se obavlja isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

9.02… U Srbiji je 528 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, osam smrtnih slučajeva, na bolničkom lečenju je 302 ljudi, iz bolnice su otpuštene 42 osobe, dok prosečna starost umrlih iznosi 66 godina.

9.00… U naredna dva do tri dana situacija u našoj zemlji po pitanju koronavirusa biti znatno ozbiljnija od trenutne, a da su nam bolnice već pune, rekao je sinoć predsednik države Aleksandar Vučić.

Sinoć… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nedelju biti predstavljen novi program ekonomskih mera.

Juče… Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić poručio je danas da nema nikakve tolerancije prema onima koji krše samoizolaciju, dodajući da će se država organizovati tako da ta lica budu kažnjena, a da radnici sudova i tužilaštava budu maksimalno zaštićeni od mogućnosti da dobiju koronavirus.

Pročitajte i…

»»» Poručivanje hrane i namirnica na internetu – kliknite OVDE.

»»» Kako i od čega da napravite masku za lice – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Na OVOM LINKU su saveti za starije od 65 kako da ulepšaju dan.

Korona virus, Srbija

Karta zaraženih u Srbiji - 28. mart 2020.

Korona virus, region

» Broj zaraženih: u Sloveniji – 632 (devet osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 586 (tri osoba su preminule), u BiH – 237 (četvoro preminulih), u Crnoj Gori – 82 (jedna osoba je preminula), u Albaniji – 186 (osam osoba je preminulo), u Grčkoj – 966 (28 osoba je preminulo), u Severnoj Makedoniji – 219 (tri osobe su preminule), u Bugarskoj – 293 (troje preminulih), u Rumuniji – 1.292 (26 preminulih), u Mađarskoj – 343 (11 preminulih osoba).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (104.837), Italiji (86.498), Kini (81.947), Španiji (65.719), Nemačkoj (50.871), više od 32.000 je u Iranu i Francuskoj, a više od 12.000 je u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. U celom svetu je potvrđeno 598.245 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (9.134), Španiji (5.138), Kini (Hubej, 3.177), Iranu (2.378), Francuskoj (1.995), SAD (1.438)… U celom svetu umrlo je više od 27.762 osobe.

» U celom svetu oporavilo se oko 131.777 ljudi.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Tanjug, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.