Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Makarone sa piletinom i brokolijem
Makarone sa piletinom i brokolijem (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Makarone sa piletinom i brokolijem (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)

Makarone sa piletinom i brokolijem

Brzo + ukusno + ne-mnogo-kalorično = makarone sa piletinom i brokolijem – to ćete danas, sutra jednostavno i brzo da spremite. A zašto?

Zato što jela koja spremam uglavnom su jednostavna i brzo se i lako spremaju. Za ovo, baš takvo jelo, biće vam potrebno ovo:

  • belo pileće meso (1 „komplet“),
  • 1 glavica brokolija,
  • 1 čaša kisele pavlake (sa kojim god procentom masnoće – ko još za to mari?),
  • 1 najmanja pavlaka za kuvanje,
  • 2 čena belog luka (na Zlatiboru je „čeno“ imenica srednjeg roda, u Beogradu „čen“ – muškog; taktički nikad u jelo ne stavljam jedno čeno, da mi se ne biste smejali ako u receptu tako napišem…),
  • testenina (oko 250 g),
  • sirće i
  • rendani parmezan.

Makarone sa piletinom i brokolijem biće gotove začas

Makarone sa piletinom i brokolijem (foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović © danubeogradu.rs

Ako pravilno rasporedite potrebne radnje, kompletno jelo može biti gotovo za dvadesetak minuta…

Predlažem ovakav redosled: prvo operite brokoli i potopite na nekoliko minuta u vodu, u koju ste stavili malo sirćeta. Ovo se radi da bi iz cveta brokolija izašle kojekakve bubice, koje pokatkad znaju tu da se nastane. Kad iz ove vode izvadite brokoli, malo dodatno properite.

Sipajte vodu u dublju šerpu, posolite i pustite da proključa.

Belo pileće meso iseckajte na kockice, pospite ga vegetom i stavite da se prži u širokoj, plitkoj šerpi ili dubokom tiganju (u ovom će sudu na kraju završiti svi sastojci sosa, a možda i makarone, ako volite sve pomešano).

U proključalu vodu stavite brokoli i prokuvajte nepoklopljeno (obavezno) nekoliko minuta. Pravilo: ako želite da zadržite što više vitamina u povrću koje kuvate, onda nadzemno kuvajte nepoklopljeno, podzemno poklopljeno.

U trećem sudu kuvajte testeninu. Uzmite onu koju najviše volite, a za mene je to ona cilindrična, sečena ukoso, rebrasta.

Kad je piletina pržena, dodati joj beli luk, pa ispasiran brokoli, kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje. Sve dobro ukrčkajte nekoliko minuta.

Ako volite da sve izmešate, onda dodajte i kuvane makarone, pa sve još minut ukrčkajte. Ako ne, onda služite makarone prelivene sosom. Pospite parmezanom.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)