Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Ministarstvo prosvete: Skraćen prolećni raspust
Prolećni raspust (foto: Pixabay)
Prolećni raspust (foto: Pixabay)

Ministarstvo prosvete: Skraćen prolećni raspust

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola skraćen je sa deset na četiri dana, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, ali je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja napravilo izmenu, jer bi u vanrednim okolnostima bilo nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu.

Svi učenici će imati pauzu od četiri dana za verske praznike, pri čemu je za hrišćanski deo to Veliki petak, Velika subota, Vaskrs i Vaskršnji ponedeljak, kada će biti emitovani sadržaji iz verske nastave, precizirao je Šarčević.

– U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu, kako bi se smanjilo širenje novog korona virusa, pomerena je i proba male mature koja je, po školskom kalendaru, bila predviđena za 27. i 28. mart. Posle Vaskrsa će biti organizovana onlajn proba male mature – rekao je Šarčević.

On je izrazio očekivanje da će u tome roditelji odigrati veliku ulogu, budući da je, kako je naveo, i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna.

Proba male mature i u normalnim okolnostima predstavlja presek stanja, da se ustanovi kakvo je znanje đaka, sa kojim oblastima imaju poteškoća i gde treba da se pojača rad.

Učenici osmog razreda sada mogu da na RTS Planeti obnove gradivo šestog i sedmog razreda, ukazao je Šarčević, i dodao da će nastojati da se subotom pojačaju časovi iz predmeta i oblasti koje su složenije i koje su predstavljale poteškoće za učenike.

Ministar je potvrdio da se štampaju testovi za malu maturu, koja je planirana 17, 18. i 19. juna, uz napomenu da će postojati razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči.

Najvažnije je da se održi kontinuitet redovne nastave, a sve ono što je predviđeno planom i programom može da se pomeri, tako da ne mora da se počne nova školska godina 1. septembra, već, na primer, 15. septembra, pa da se u narednoj školskoj godini drugačije organizuju raspusti, zaključio je Šarčević. (Vlada Srbije)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. E pa Ministre o cemu ti pricas ????I ti i oni koji te savetuju.Moje dete je ucenik osmog raz,i nemoguce je da se dete spremi,za prijemni pod ovim uslovim.Bombardovanjem je prekinuto sve.Sada nije nista bolje stanje,cak je i gore.Jer deca ne mogu ni na privatne casove.