Naslovna » Izlasci » Festivali » Moj OFF: Film Romana Polanskog otvara festival
Moj OFF: Film Romana Polanskog - Optužujem
Moj OFF: Film Romana Polanskog - Optužujem

Moj OFF: Film Romana Polanskog otvara festival

Za tri dana, publika će u okviru prvog online festivala Moj OFF potpuno besplatno moći da uživa uz aktuelna igrana i dokumentarna filmska ostvarenja.

Film Romana Polanskog i drugi filmski hitovi, dokumentarci ali i naslovi namenjeni deci i tinejdžerima biće emitovani na adresi mojoff.net od 27. marta do 10. aprila.

Ljubitelji kinematografije moći će da pogledaju čak 65 filmova snimljenih u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama, u okviru pet programskih celina: Velikani filma, Viđeno neviđeno, Dokumentarni vrhunci, Porodična avantura i Kids Fest predstavlja.

Moj OFF: Optužujem, Igrač, Diego Maradona…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Posle svečanog otvaranja koje će upriličiti najnoviji film reditelja Romana Polanskog, kontroverzno ostvarenje „Optužujem“ (J’accuse/An Officer and a Spy) koji je opisujući čuvenu aferu Drajfus s kraja 19. veka uzdrmao i duboko podelio francusko društvo i koji se kao nosilac brojnih filmskih nagrada uvrstio i na ovogodišnji 48. FEST; na bogatom repertoaru „online festivala“ naći će se i zanimljivi naslovi iz sfere dokumentaristike poput, nikada u Srbiji prikazanog filma o ukrajinskom baletanu Polunjinu „Dancer„, kao i film o čuvenom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni, koji je prikazan na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma #DOK2.

Verovatno jedan od najznačajniji filmova modernog plesa „Igrač“ (Dancer) englesko -američke koprodukcije iz ne tako davne 2016. godine, prati životnu i profesionalnu ispovest ukrajinske baletske zvezde Sergeja Vladimiroviča Polunjina.

U jednoipočasovnom izuzetnom filmskom ostvarenju reditelja Stivena Kantora, legendarni, talentovani baletan kroz intimnu ispovest preispituje svoje postojanje i posvećenost plesu, koji su ga i doveli do epiteta – legendarni u ovoj igračkoj sferi.

Interesantan je podatak da je film sniman u Beogradu, ali da nikada nije prikazan u Srbiji i regionu. Zahvaljujući ovom filmskom – umetničkom remek delu, Polunjin koji je istovremeno državljanin Rusije i Ukrajine, postao je i srpski državljanin, iako sebe često deklariše kao Rusa.

Takođe, publika će moći da sazna interesantne i do sada nikad viđene detalje iz života slavnog argentinskog fudbalera Diega Maradone u istoimenom engleskom dokumentarnom filmu reditelja Asifa Kapadije „Diego Maradona„. Film koji je obeležio prošlogodišnji Kanski festival, a uvršten je i na repertoar ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma #DOK2.

Reditelj ovog ostvarenja iz 2019. godine, publici je poznat i po filmu „Ejmi“ o tragičnoj nastradaloj muzičkoj divi Ejmi Vajnhaus, za koji je dobio nagradu Oskar za najbolji dokumentarni film 2016. godine, kao i prestižnu nagradu „Grejmi“ za najbolji muzički film.

Besplatni online filmski festival Moj OFF, kao projekat Kombank dvorane, Cine granda, Vilinog grada i MCF Megakom filma, podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. (danubeogradu.rs)