Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Plaćeno odsustvo – skraćena procedura za poslodavce
Plaćeno odsustvo - skraćena procedura za poslodavce (foto: Pixabay)
Plaćeno odsustvo - skraćena procedura za poslodavce (foto: Pixabay)

Plaćeno odsustvo – skraćena procedura za poslodavce

Plaćeno odsustvo je sada, nažalost, veoma aktuelno zbog prekida rada ili smanjenog obima rada za vreme vanrednog stanja, pogotovo za privatnike.

Mnogi poslodavci se na ovaj potez odlučuju i imaju potrebu da u što kraćem roku upute zaposlene na plaćeno odsustvo u skladu sa članom 116 stav 2 Zakona o radu.

Zato je Vlada Srbije donela Zaključak da se rešenja za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana izdaju bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu grane ili delatnosti osnovanom na nivou Republike, sa rokom važenja najkasnije do dana prestanka vanrednog stanja.

Pomenuti zaključak Vlada je donela na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na ovaj način, biće skraćena propisana procedura upućivanja zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, a samim tim i neizvesnost do konačnog odlučivanja po zahtevu.

Rešenje će Ministarstvo dostavljati poslodavcima elektronskim putem, a na osnovu obrazloženog zahteva poslodavca i potrebne dokumentacije dostavljene elektronskim putem, sa rokom važenja najkasnije do dana prestanka vanrednog stanja.

Zaposleni, koji po ovom osnovu odsustvuju sa rada, imaju pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ista ne može biti manja od minimalne zarade.

Kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu, naknada zarade po ovom osnovu može da se utvrdi i u većem procentu od naknade zarade propisane zakonom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.