Naslovna » Porodica » Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji?
Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Victoria Borodinova / Pixabay)
Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Victoria Borodinova / Pixabay)

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji?

Uskoro će vikend, svakog dana se pitamo da li će biti obustave rada vrtića i škola, ukinuti su događaji u zatvorenom… pa, šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji?

Psiholog Nevena Lovrinčević za danubeogradu.rs kaže:

– U aktuelnoj situaciji sa korona virusom (kao, uostalom, i u bilo kojoj kriznoj situaciji) važno je da roditelji otvoreno i sasvim iskreno popričaju sa detetom, vodeći računa o uzrastu deteta i u odnosu na uzrast nudeći sve relevantne informacije. Dete će sigurno imati pitanja i na njih je potrebno odgovoriti jasno i iskreno. Veoma je važno da roditelji ukažu detetu na konkretne korake i ponašanja, koja će oni i samo dete, u vezi sa situacijom preduzeti. Kakva god da je situacija, potrebno je da dete stekne uvid da će uvek i roditelji, ali i ono samo, moći da urade nešto da se zaštite, odnosno, da nisu bespomoćni. Paničenje i katastrofični pristupi neće biti od pomoći, ali ni minimiziranje situacije ili pretvaranje da se ništa neubičajeno ne dešava. Dakle: staloženo, iskreno i nuđenjem konkretnih ponašanja kojima se štitimo pomoći ćemo detetu, ali i sebi.

Ovo loše vreme za društveni život, očigledno je idealno za – porodični život. Roditelji bi sad trebalo da iskoriste priliku i da se posvete deci više nego inače.

Odlučili smo da predložimo nekoliko zanimljivih akcija koje će sigurno decu oduševiti a roditeljima malo skrenuti misli sa svakodnevni problema koji su sve nas snašli.

Porodični kuvari

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Ako do sada niste zajedno spremali palačinke, slatke, slane, američke, ove naše „obične“, deca će se svakako oduševiti. Porodična priprema palačinki, pogotovo slatkih, obično bude sa ovakvim ishodom: roditelji pripremaju i peku, deca obrću (starija) i premazuju.

Zanimljivo je pravljenje i raznih salata, pogotovo ruske i Cezar salate – zato što ima mnogo toga za seckanje, naravno.

Napravite belu pileću čorbu ili nešto malo ekstravagantnije, takođe lako za spremanje, kao što smo mi pravili – japansku ramen supu. I još samo ovo:

  • kuhinjska kecelja je veoma bitan zabavni detalj;
  • ko kaže da palačinke moraju da budu okrugle?!

Porodične društvene igre

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Od pamtiveka se zna da su porodične društvene igre najbolje za sreću i mir u kući, osim kad ima onih nadrndano-tvrdoglavih. Igara ima stotinu i jedna, a ovako bi izgledala naša top lista porodičnih igara:

  1. Tač

  2. Uno / domine

  3. Ukrštene reči

  4. Čoveče, ne ljuti se!

  5. Riziko / Monopol

Logično je da omiljena igra ne zavisi od roditelja, već od dece i njihovih interesovanja. Ma, da li ćete igrati memorije, „magarca“, tablić ili nešto komplikovanije, nije toliko važno, koliko je bitno da deca ne provedu vikend ispred TV-a ili da utonu u mobilni telefon.

Šta raditi s decom još? Hmmm… A pozorište u kući?!

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Izaberite kraći dramski tekst. Ima lepih knjiga koje su pogodne baš za to, kao što je „Vaspitavanje pred spavanje„, koju je napisao Tode Nikoletić. a objavio Kreativni centar.

Uzećemo za primer mali pozorišni komad „Šuma život znači“ (objavili smo ga u celosti na kraju ovog teksta, skrolujte dole!). Podelite uloge. Još je bolji doživljaj ako imate ginjole, lutke za ruke.

Naučite tekst ili odštampajte dramolet u četiri primerka pa čitajte, nije problem. Možete čak i malu scenu da napravite. Možete čak i da snimite video, što će biti divna uspomena.

Prolećno spremanje

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Proleće je tu, pred nama. Iskoristite ovaj svetski „korona cunami“, pa sa decom zajedno sredite ormare, fioke, očistite prašinu sa polica, otarasite se nepotrebnim stvari, proluftirajte dom. Uz pesmu je rad lakši: ili pevajte ili „odvrnite radio“…

Porodično stablo

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Napravite sa decom porodično stablo. To je veliki posao. Neka deca crtaju i pišu, a vi se prisećajte i imena predaka ali i zanimljivih doživljaja iz prošlosti.

Postoje kompjuterski programi, ali to nije zabavno. Ovo može da bude odličan porodični projekat koji podrazumeva i zvanje rođaka… sa kojima se ni vi ni deca sigurno niste dugo čuli.

Predlažemo da, uz pravljenje porodičnog stabla, sa decom smislite i porodični grb i zastavu!

Šetnja po prirodi

Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji? (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Samo ukoliko imate kola (dakle, izbegavajte autobuse) predlažemo dan u Košutnjaku, na Avali, Kosmaju, Fruškoj gori ili nekom drugom zelenom raju bližem Beogradu.

Alergije još nisu aktuelne, nije ni toliko toplo, pa je idealno vreme za šetanje po livadi, šumarku. Kvalitetno provedeno vreme sa decom upotpunite balončićima, recitacijama, ali je važno da što manje buljite u mobilni telefon, a što više da se posvetite deci.

Ako ste potkovani zanimljivostima o insektima, cveću, drveću, prospite svoje znanje po dečijim glavicama.

Šetnju po prirodi možete da učinite još zabavnijom i edukativnijom sakupljanjem cvetova i travki za herbarijum: sad, početkom proleća, sigurno ima visibaba, ljubičica, belih rada…

Šta raditi s decom – još nekoliko predloga

»»»» Ne zaboravite svakodnevne sportske aktivnosti!

»»»» Ako imate svoju baštu – zasadite drvo ili neku drugu biljku!

(danubeogradu.rs)

Da li vi imate neku ideju za dobar porodični (kućni) provod?

Šta raditi s decom: dramolet za svaki slučaj

Kreativni centar: dramolet "Šuma život znači"
Kreativni centar: dramolet „Šuma život znači“