Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vlada Srbije: Najnovije odluke, 28. mart 2020.
Vlada Srbije: Najnovije odluke - vanredno stanje u Srbiji (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)
Vlada Srbije: Najnovije odluke - vanredno stanje u Srbiji (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)

Vlada Srbije: Najnovije odluke, 28. mart 2020.

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja korona virusa COVID-19 koje su vezane za vanredno stanje.

»»» Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja građana za dane vikenda. Građani će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15.00 do 5.00.

»»» Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana. Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje.

»»» Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

»»» Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5.00 do 17.00. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3.00 i 8.00, u cilju kupovine namirnica.

»»» Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20.00 i 21.00.

»»» Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Vlada Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka.

Apeluje se na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka. (danubeogradu.rs)