Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » 100 evra: Političko-ekonomska prepucavanja zbog, možda, „tehničkog“ problema
100 evra: Političko-ekonomska prepucavanja zbog, možda, "tehničkog" problema (foto: Yuri Samsonov / shutterstock.com)
100 evra: Političko-ekonomska prepucavanja zbog, možda, "tehničkog" problema (foto: Yuri Samsonov / shutterstock.com)

100 evra: Političko-ekonomska prepucavanja zbog, možda, „tehničkog“ problema

Deoba 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije i izmene koje su usledile izazvale su pravi „cunami“ u političkom životu zemlje.

I dok su zagovornici na razne načine opravdavali samoprijavljivanje građana da bi dobili obećanih 100 evra, protivnici su to dočekali na nož.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su izmene uvedene „slušajući tajkune koji ne žele pomoć“.

Ministar finansija Siniša Mali nije obrazlagao izmene, već je izjavio da građani koji žele da prime 100 evra treba da utroše minut, dva i da automatu na telefonskom broju kažu svoje ime i prezime, broj lične karte, JMBG i ime banke u kojoj imaju tekući račun ili preko koje žele da dobiju novac.

Ako nemaju račun, država će ga otvoriti.

Odmah posle današnje sednice Vlade, na kojoj je usvojen i rebalans Budžeta, usledili su brojni komentari, uz naše podsećanje da je prvi reagovao Fiskalni savet ocenjujući najavu poklanjanja silnih miliona evra kao „višestruko lošu“.

Tako je politikolog Cvijetin Milivojević rekao da je to „najjednostavniji način da SNS proveri šta stoji u banci sigurnih glasova“ i dodao da je reč o političkoj kampanji.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Savić izjavio da je taj novac trebalo dati samo najsiromašnijima – „ne po 100, nego po nekoliko stotina evra“ i dodao da Vlada Srbije ide iz „greške u grešku“.

Reagovali su Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštenjem u kome se ističe „da vlast kod građana nastavlja da izaziva bes, prkos i moguće socijalne nemire“ sa pozivom da se „ne deli narod“.

Opozicioni lideri su odmah po najavi akciju „100 evra svakom punoletnom građaninu“ ocenili kao preizbornu kampanju vlasti i vladajućih „naprednjaka“.

Lista branitelja i protivnika deobe 100 evra je iz časa i čas sve duža.

Duhovi su se uzburkali, iako je možda reč samo o „tehničkom“ problemu koji Vlada, čini se, prećutkuje.

Za razliku od, na primer SAD, koja ima na jednom mestu sve podatke o svakom Ameraikancu, počev od broja tekućeg računa pa do stanja na kreditnim karticama, kod nas, bar koliko je poznato, država ima softver samo za penzionere i korisnike socijalnih davanja.

Klikom na dugme po 100 evra će stići na račune 1,7 miliona starijih sugrađana i oko dve stotine hiljada korisnika „socijale“. Možda se ovom broju može dodati i blizu milion preduzetnika čiji se podaci nalaze u APR-u.

Zato i pitanje: šta je sa preostalih gotovo dva, tri miliona ljudi za koje ne postoji jedinstvena evidencija njihovih tekućih računa?

Mnogi, među njima i poljoprivrednici, studenti, punoletni đaci, siromašni, nezaposleni… i nemaju otvorene tekuće račune.

Na drugoj strani, brojeve tekućeg računa zaposlenih imaju poslodavci i komercijalne banke. Tu je i problem građana koji ima više otvorenih tekućih računa. Sve u svemu mnogo je nepoznanica kome, gde i na koji način, bez prijavljivanja isplatiti 100 evra.

Uz sve ovo idu i nova pitanja…

Da li je moguće od 15. maja do 5. juna srediti više od milion podataka dobijenih telefonom ili online i u obećanom roku podeliti novac?

Da li će nekom posebnom uredbom, odlukom ili drugim propisom biti sprečena zloupotreba dobijenih podataka?

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Vladimir Mandić