Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » 22. april 2020: Čekamo odgovor na pitanje…
Čekamo odgovor na pitanje... (Narodna skupština; foto: Aleksandra Prhal)
Čekamo odgovor na pitanje... (Narodna skupština; foto: Aleksandra Prhal)

22. april 2020: Čekamo odgovor na pitanje…

Svakog dana, uredništvo portala Dan u Beogradu postavlja aktuelno pitanje na koje se očekuje odgovor. Danas, u sredu, 22. aprila 2020…

… pitamo nadležne u Narodnoj skupštini Republike Srbije…

Pitanje:

Da li poslanici Skupštine Srbije primaju redovne plate za vreme vanrednog stanja, iako se ni skupštinski odbori nisu sastajali niti je bilo redovnih ili vanrednih zasedanja do danas, 22. aprila 2020?

_________

Odgovor:

Nismo dobili direktan odgovor na naše pitanje, tako da još ne znamo da li će primiti punu platu za mart i april. Ali…

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja prihvatio je predlog da se budžet Skupštine Srbije smanji za skoro 144 miliona, s tim da plate poslanika i zaposlenih ostaju iste, kao i sredstva za poslaničke dodatke.

Prema predlogu generalnog sekretara Skupštine Srbije budžet će biti smanjen sa 3.333.924.000 na 3.189.944.000 dinara.

Smanjeni su stalni troškovi za 50 miliona, troškovi putovanja poslanika za 29,7 miliona, skupštinski materijal za 22 miliona, a tekuće popravke i održavanje za 16 miliona, dok se specijalizovane usluge umanjuju za pet miliona.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je na sednici da je zamerka to što sednici odbora ne prisustvuje neko iz Ministarstva finansija i što nije obrazloženo gde će otići ušteda koja se pravi smanjenjem budžeta Skupštine Srbije, a koja iznosi oko 1,2 miliona evra.