Naslovna » BG servis » Isplata penzija za mart 2020.
Penzije: Isplata penzija (foto: Pixabay)
Isplata penzija (foto: Pixabay)

Isplata penzija za mart 2020.

Isplata penzija za mart 2020. za korisnike PIO fonda organizuje se od četvrtka, 2. aprila 2020, za sve kategorije penzionera.

Za penzionere koji su u kategoriji „Zaposleni“ datum isplate oba dela penzija za mart 2020. je od 10. aprila preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Vlada Srbije najavila je da će jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, biti isplaćena između do 15. aprila.

Sve aktuelne vesti u vezi sa novim virusom korona čitajte na portalu Dan u Beogradu na OVOM LINKU!

Fond PIO objavio je preporuke za građane povodom aktuelne situacije – pročitajte OVDE.

Za penzionere u kategoriji „Samostalne delatnosti“ isplata penzija za ceo mart 2020. počela je 2. aprila.

Za penzionere u kategorijama „Poljoprivredni“ i „Vojni“ penzije za mart će biti isplaćene 4. aprila (preko tekućih računa) i 6. aprila (na kućne adrese i na šalterima pošta).

Iz PIO fonda saopštavaju da isplate penzija za februar 2020. za penzionere u bivšim republikama SFRJ počinju 10. aprila. (danubeogradu.rs)

Isplata penzija za vreme vanrednog stanja

(24. mart 2020) – Isplate penzija za građane vrše se uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i posle dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.