Naslovna » Izlasci » Pozorište » Malo pozorište „Duško Radović“: Online program od 22. do 26. aprila 2020.
Malo pozorište "Duško Radović" - online program (foto: Pixabay)
Malo pozorište "Duško Radović" - online program (foto: Pixabay)

Malo pozorište „Duško Radović“: Online program od 22. do 26. aprila 2020.

Više od mesec dana Malo pozorište „Duško Radović“ organizuje na društvenim mrežama online program, koji ne čine samo pozorišne predstave.

Bajke u 7

U sredu 22. aprila 2020. od 19.00 (repriza u subotu od 19.00) u okviru „Bajke u 7“, na programu je „Mala sirena“ Hansa Kristijana Andersena.

Uz svaku bajku, dolazi i propratni tekst o piscu, kompozitoru muzike, kao i samoj bajci, uz predloge kako da slušanje bajke učinite što zanimljivijim i interaktivnijim. Bajke čita i oživljava dobro poznati glas Vladislave Đorđević, a dizajn zvuka potpisuje Pavle Gajić.

Malo putovanje…DuB - vinjeta: Online program

U petak, 24. aprila od 17.00, na instagram stranici pozorišta, biće priređeno „Malo putovanje kroz istoriju umetnosti“.

Svake radne nedelje obrađuje se tema drugog umetnika, odnosno umetnice, i jednog njihovog umetničkog dela, uz poseban osvrt na istorijski kontekst i priču koja prati to delo – naravno, u formatu bliskom i razumljivom najmlađima.

Stručna saradnica pozorišta je Lili Perović, zvanični vodič muzeja Luvr i Orsej.

– Do sada smo putovali kroz život i delo Viže Lebren, Žak Luj Davida i Albrehta Direra. U četvrtoj epizodi istraživaćemo život i delo Đuzepa Arčimbolda, enigmatičnog italijanskog slikara čuvenog po portretima gde su lica sastavljena u celosti od voća, povrća, cveća, knjiga i morskog življa – u duhu ovonedeljne teme, posebno ćemo se zadržati na ovom, poslednjem – najavljuje Perović.

– Sadržaja ima u izobilju, ali Malo pozorište „Duško Radović“ se trudi da najmlađima ponudi kvalitetne predstave koje na prvom mestu podstiču na razmišljanje i zaključivanje. One moraju da bude empatiju, daju snagu i inspirišu dobrotu. Trudimo se da gradimo program koji ima važnu moralnu i edukativnu ulogu u životu mališana. Pored emitovanja snimaka predstava pokrenuli smo i programe koji na zabavan način predstavljaju klasike slikarstva, literature i muzike. Kroz radio drame, kvizove i radionice klasična muzika i slikarstvo se povezuju sa dramom na nivou primerenom i zanimljivom deci. Veliko interesovanje publike je potvrda potrebe za kulturnim sadržajem ove vrste i to ohrabruje pozorište „Duško Radović“ da nastavi. Okolnosti su nove, ali pozorište je drevno i ono će uvek pronaći put do publike – kaže Aleksandar Nikolić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović“.

Predstava

U nedelju, 26. aprila od 12.00, pozorište dolazi kod vas sa predstavom „Mobi Dik“ po tekstu Dimitrija Kokanova, u režiji Snežane Trišić.

U ovoj vrlo zanimljivoj adaptaciji čuvene priče, kit Mobi Dik, nemilosrdna morska neman koja potapa brodove i jede mornare, strah je i trepet za sve, osim za devojčicu Rejčel. Rejčel na prvi pogled izgleda kao sasvim obično dete koje je sa roditeljima na letovanju, ali njoj je poveren važan zadatak – da spase Mobi Dika od kapetana Ahaba i njegove posade.

Emitovanje je na YouTube kanalu Malog pozorišta „Duško Radović“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.