Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ponovo radi… Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu (foto: Goran Čakmazović)
Narodni muzej u Beogradu (foto: Goran Čakmazović)

Ponovo radi… Narodni muzej u Beogradu

Od danas, 23. aprila 2020, Narodni muzej u Beogradu, biće otvoren za posetioce, kada nije na snazi policijski čas, od 10.00 do 14.00.

Zainteresovani će moći da pogledaju stalnu postavku nacionalnog muzeja u prizemlju.

Naravno, važe sve bezbedonosne mere, a ukoliko bude gužve, posetioci će čekati ispred muzeja. Preporuka je da svi nose maske i rukavice.

Narodni muzej je zatvoren zbog epidemije virusa korona 15. marta 2020, ali je ljubiteljima umetnosti na sajtu i društvenim mrežama omogućen raznolik virtuelni sadržaj.

Narodni muzej – stalna postavka u prizemlju

U prostoru atrijuma su predstavljene arheološke zbirke Narodnog muzeja koje obuhvaju hronološki raspon od paleolita do antičke grčke i dominantne rimske kulture i umetnosti.

Za ovu postavku je izdvojen kako reprezentativni materijal tako i onaj karakterističan koji na slikovit i jezgrovit način govori o svakodnevnom životu u paleolitu, mezolitu, neolitu, bronzanom, gvozdenom dobu, rimskom i kasnoantičkom periodu.

U ovom prostoru može se videti kultura Lepenskog vira, neolitizacija, pojava najstarije metalurgije bakra, značaj i funkcije ovdašnjih rimskih provincija u strukturi Rimskog carstva sa osvrtom na poreklo određenog broja rimskih careva.

Preporuka Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je juče Preporuku svim bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od 22. aprila 2020. godine nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera koje je propisala Vlada Srbije, a koje se odnose na sprečavanje širenja COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 tokom trajanja vanredne situacije.

Ustanove su dužne da zaposlenima obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih, a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja COVID-19 (držanje odstojanja, dezinfekcija i upotreba zaštitnih sredstava, tj. maski i rukavica), kao i mera koje se odnose na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru, polazeći od delatnosti ustanove i funkcionalnog uređenja prostora, posebno sa aspekta organizacije rada u uslovima epidemije.

Takođe, ustanove su dužne da donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. (danubeogradu.rs)