Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » U Beču osnovan psiho-socijalni krizni štab
U Beču osnovan psiho-socijalni krizni štab (foto © Regina Hügli)
U Beču osnovan psiho-socijalni krizni štab (foto © Regina Hügli)

U Beču osnovan psiho-socijalni krizni štab

U Beču je, u cilju podrške stanovništvu u vreme krize izazvane virusom korona, gradska vlast osnovala psiho-socijalni krizni štab.

Tim lekara iz oblasti psihijatrije, neurologije, kao i psiholozi biće na raspolaganju građanima za vreme aktuelnog vanrednog stanja.

– Trenutne mere samoizolacije, drastične promene u svakodnevnom životu pojedinca i neizvesnost za mnoge ljude predstavljaju veliko psihičko opterećenje. Želimo da se pobrinemo da Bečlije budu najbolje moguće zbrinute i kada je u pitanju psiho-socijalna podrška – izjavio je Peter Haker, član Gradskog veća za socijalna pitanja, zdravstvo i sport.

Krizni štab treba da utvrdi kako različitim ciljnim grupama da ciljanim merama ponudi podršku za očuvanje psihičkog zdravlja.

– Da li je u pitanju usamljenost, nesigurnost ili porodični život u uskom prostoru – sve to može negativno da se odrazi na psihičko zdravlje ljudi. Stručnjaci razmatraju, takođe, na koje grupe treba posebno obratiti pažnju. Jedna analiza problematičnih psiho-socijalnih oblasti pokazuje da su važne ciljne grupe već psihičkih obolele osobe, porodice sa niskim stepenom obrazovanja, deca i stariji samci.

Do sada je Grad Beč preduzeo razne mere u cilju podrške sugrađanima, kao što su objavljivanje video-snimaka za decu koji objašnjavaju šta je virus korona, višejezične informacije, kao i odluka da se stopira prinudno iseljavanje. Na taj način ublaženi su egzistencijalni strahovi koji se javljanju kod ljudi u kriznim situacijama. (EuroComm)