Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Uskrs u Beogradu
Beleške jednog penzionera: Uskrs u Beogradu (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Uskrs u Beogradu (foto: Pixabay)

Uskrs u Beogradu

Uskrs u Beogradu, kao i u Srbiji, pravoslavni vernici će po svemu sudeći provesti kod kuće, bez odlaska u crkvu, bez poseta rođaka i prijatelja.

Lekari su, uz svo poštovanje verskih običaja i želje Sinoda Srpske pravoslavne crkve, čini se odlučni da se usprotive okupljanju vernika u nedelju od pet do 10 časova pre podne.

 

Ceneći ono što je danas rečeno na press konferenciji u Palati Srbija (KZŠ) liturgije će biti održane u praznim crkvama.

Vlast će, nadam se, uvažiti ne samo mišljenje struke i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, već odluku o nepopuštanju vanrednih mera doneti i imajući u vidu i neke primere iz sveta.

Tako su u crkvama, koje su Uskrs proslavile po gregorijanskom kalendaru, minule nedelje, mise održane bez vernika, a papa je u kapeli bio sam!

I patrijarh moskovski je u ime Ruske pravoslavne crkve zamolio vernike da ne dolaze u nedelju na bogosluženje. U Grčkoj su vlasti bile rigorozne i uhapsile sveštenike koji su služili liturgiju sa vernicima u crkvi.

Slično nešto se dogodilo i u Crnoj Gori.

Vučić sutra sa patrijarhom u vezi sa Uskrsom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejom u vezi sa Uskrsom. Takođe, Vučić je rekao da će podržati lekare i život, a da sveštenici neće biti hapšeni. Predstavnici struke ostali su pri stavu da je ublažavanje restriktivnih mera Vlade u šestoj nedelji epidemije pogrešan potez.

Vrag je odneo šalu

Da je vrag odneo šalu govore i najnoviji podaci o broju obolelih i umrlih od virusa korone. U Srbiji je registrovano više od 4.000 bolesnih, 136 je životno ugroženo i na respiratorima su, a preminule su 94 osobe.

Ako su do juče duhovna i svetovna vlast izuzetno dobro sarađivale, iskreno se nadam da će i nakon neispunjenja želje Sinoda SPC to biti nastavljeno na obostranu radost. Ipak, životi su važniji od tradicionalnog načina proslavljanja najradosnijeg praznika – vaskrsnuća Isusa Hrista.

Podrška lekarima i proslavi Uskrsa kod kuće dao je i Izvršni odbor SANU. Akademici ističu da je najracionalnije ponašanje ono koje je usklađeno sa stavovima lekara.

Uostalom i lekari se pozivaju na božju zapovest koja glasi: „Ljubi bližnjega svog, kao sebe samog“ i tako sačuvaj najmilije od ove pošasti.

Patrijarh i uskršnja poslanica

Patrijarh srpski Irinej u Uskršnjoj poslanici, koju su agencije objavile po završetku konferencije za novinare u Palati Srbije, ističe da je neophodno podržati napore nadležnih kako da nas zaštiti od zaraze.

A potom se u Poslanici se kaže:

„Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju drugih!“

Izričit poziv sa krilaticom „Ostanite kod kuće“ je izostao. Kako će vernici shvatiti uskršnju poruku – ostaje da vidimo.

Da li je moguće „i jare i pare“ – pitanje je sad? ♦

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…