Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Uskršnje provokacije
Beleške jednog penzionera: Uskršnje provokacije (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Uskršnje provokacije (foto: Pixabay)

Uskršnje provokacije

Ni u vreme vanrednog stanja i pred veliki praznik hrišćana izgleda da ne možemo bez provokacija i poteza koji iritiraju obične i apolitične građane.

Evo i primera…

 

Dveri i Uskrs

Iz stranke „Dveri“ došao je poziv vernicima da svi koji to žele zatraže od vlasti da u nedelju budu u crkvi. Dakako, kažu i da pri tom treba poštovati mere fizičkog distanciranja.

Da li je to moguće?!

Crkve su u vreme prazničnih liturgija do ove godine bile prepune, kao šipak. Više su ličile na dušekupke i stadione na kojima se igra fudbalski derbi, nego na sakralne objekte u kojima se propoveda duhovni mir.

Pozadinu i moguće posledice ovog postupka ne bih da komentarišem, jer su više nego jasne.

Vernici i Uskrs

Pouke se mogu izvući iz jučerašnjih događanja. U našem komšiluku u Crnoj Gori su privedeni vladika Amfilohije i nekoliko sveštenika, jer su služili liturgiju za Vrbicu u crkvi u Podgorici.

Vlast je reagovala i stvoren je problem!

Danas je nadbiskup Hočevar odžao uskršnju misu u kapeli bez vernika koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru. Srećan Uskrs!

Preostaje mi samo da se nadam da će i SPC naći pravi način obeležavanja Hristovog vaskrsnuća i da neće ugroziti zdravlje vernika.

Hapšenja, vojnici i Uskrs

Studentkinja Jovana Popović iz Kikinde, autorka pesme „Bagra“, gotovo mesec dana je u pritvoru samo zato što, kako u sudskom rešenju piše, „nije uvažila apel predsednika Srbije“ i ostala u izolaciji posle povratka iz Crne Gore.

Tog 14. marta kod naših suseda nije bilo zaraženih virusom korona i nije ni dobila ni pismeno ni usmeno naređenje da mora da ostane kod kuće!

Neću da verujem u priče da je u Zabeli samo zbog „Bagre“ i iskreno se nadam da će Uskrs provesti u krugu porodice… kao radnik „Jure“.

Pušten je preksinoć iz (ne)opravdanog zatvora da se brani sa slobode. Čovek se pobunio zbog loših i neadekvatnih uslova rada u vreme pandemije. Da li je moguće da se, kako se čini, štiti kapital nauštrb zdravlja zaposlenih!?

Vojni sindikat se žali kako se ovih dana održavaju, mnogo pre uvođenja vanrednog stanja, planirane vežbe pripadnika Vojske Srbije. Dodaje i da se to radi u krajevima zemlje u kojima ima zaraženih virusom korone.

Zar ovi vojnici ne bi bili srećniji da Uskrs provedu sa najmilijima, a da na redovnu vežbu odu kada sve OVO prođe.

Bezbednost zemlje neće biti ugrožena, a oni će izbeći ponavljanje Morovića i sudbinu svojih saboraca.

I zato nedelju dana ranije: Hristos vaskrs!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.