Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 11. april 2020: U toku najduži policijski čas do sad
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 11. april 2020: U toku najduži policijski čas do sad

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas, 11. aprila 2020. u 15.00, registrovano ukupno 3.380 pozitivnih na virus korona, a 74 osoba je preminulo.

Testirano je ukupno 16.399 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 11. aprila, testirani su uzorci još 2.159 osoba od kojih je 275 uzoraka pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 2.436 pacijenata, a na respiratoru je njih 145.

 

Na Kosovu je zaraženo 250 osoba (sedam osoba je preminulo). Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić saopštio je da su u poslednja 24 časa dve osobe u srpskim sredinama na KIM obolele od korona virusa. Do sada je zabeleženo ukupno 38 obolelih, od kojih je jedna jedna osoba preminula.

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Vlada Srbije je 31. marta usvojila nove ekonomske mere. Više na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije je 2. aprila usvojila nove mere koje se tiču vanrednog stanja. Više na OVOM LINKU.

»»» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

»»» Sve informacije o dozvolama za kretanja za vreme policijskog časa potražite OVDE.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 11. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

17.30… Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, poziva vladu i članove Kriznog štaba da omoguće novinarima da pitanja postavljaju onlajn, a ne elektronskom poštom, kao sada.

15.56… Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je da sportska takmičenja posle pandemije korona virusa ne mogu da budu ista, ali ni sport globalno, posebno ne na ekonomskom planu.

15.50… Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević najavio je mogućnost da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe početkom juna. Šarčević je u izjavi za Televiziju Prva izrazio zabrinutost za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava, ističući da se nada da do toga neće doći brzo. Školska godina traje do 31. avgusta. Svi zaslužuju neku vrstu predaha i mislim da imamo dovoljno vremena, odnosno ceo maj, tokom kojeg radimo nastavu na daljinu, objasnio je ministar. On je, govoreći o novinama u nastavi na daljinu, podsetio na to da je 25. marta resorno ministarstvo dobilo predlog UNICEF-a za donaciju, a da je tražilo softver za nastavu na daljinu. Novi softver omogućava da nastavnik sedi u svom domu i da kamera pokriva sve što bi se videlo i u učionici, tako da zaposlene ne izlažemo riziku, ukazao je Šarčević.

13.55… Više opozicionih stranaka, među kojima je Savez za Srbiju, osudio je odluku Vlade da novinari zbog mera zaštite ne prisustvuju konferencijama na kojima lekari i zvaničnici odgovaraju na njihova pitanja i da pitanja od danas dostavljaju , putem mejla pola sata pre pocetka konferencije. Stranke ocenjuju da se vlast odlučila da novinari šalju pitanja onlajn kako bi, po njihovoj oceni, kako bi izbegli “nezgodna” pitanja.

13.01… Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da razmatra navode da su pojedine osobe, za koje se smatralo da su preležale korona virus, ponovo bile pozitivne na testovima za taj virus. „Svesni smo izveštaja o pojedincima koji su bili negativni na COVID-19, uz korišćenje testa na reakciju lančanog umnožavanja, i onda nakon nekoliko dana ponovo bili pozitivni“, navodi se u saopštenju SZO.

12.22… Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da je procedura za odlaganje poreza i doprinosa u privatnom sektoru, u okviru paketa ekonomskih mera za pomoć srpskoj privredi, vrlo jednostavna i da će privrednici već ovog meseca moći da iskoriste tu pogodnost.

12.00… Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da ima vojnika koji su oboleli od COVID-19, ali da je 99,9 odsto njih sa lakšim simptomima i nalaze se u karantinu, gde se vodi računa o njima.

11.11… Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će sledeće sedmice avioni ići po državljane Srbije u nekoliko evropskih zemalja, koji su se tamo zatekli nakon obustave međunarodnog putničkog saobraćaja pandemije virusa korona, a da će u ponedeljak avion prvo leteti za Maltu. „U ponedeljak bi trebalo da bude Malta, u utorak Bratislava i Prag, u sredu Stokholm i Oslo, u četvrtak Pariz i u petak Berlin i Frankfurt“, rekao je Dačić za TV Hepi.

11.00… Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je model nastave na daljinu unapređen i to tako što će od sada nastavnici snimati časove od kuće.

11.00… Ministar Šarčević je rekao da će proba male mature biti održana 22, 23. i 24. aprila, po redu – srpski, matematika i kombinovani test, i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika. To će se izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 časova. Tipovi pitanja će biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi za to da provere sebe.

10.50… Sa bečkog aerodroma Švehat jutros je za Beograd odleteo avion kojim se vraćaju državljani Srbije koji su se zatekli blokirani u Austriji, nakon zatvaranja granice u cilju sprečavanja širenja virusa korona.U avionu na letu za Beograd, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, bilo je oko 140 putnika iz više delova Austrije – Beča, Salcburga, Linca, Insbruka.

10.26… Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je i dalje nepoznat broj ljudi u Srbiji koji su imuni, odnosno ne pokazuju simptome COVID-19 iako su zaraženi.

9.45… Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima. – Vama i svim vernicima, u ime Grada Beograda i svoje lično ime, upućujem najiskrenije i najlepše želje na praznik Hristovog vaskrsenja. Nadam se da će trenutna situacija u kojoj se našao ceo svet predstavljati samo još jedno od iskušenja koje ćemo prevazići sa verom u Boga i međusobnom solidarnošću, koja će nas dodatno učvstiti u ljubavi prema bližnjima i podstaći na molitveno sećanje na sve preminule i obolele – naveo je gradonačelnik. Hristovo stradanje i vaskrsenje svima treba da bude podsetnik na sastradalnu ljubav Božju i ohrabrenje za suočavanje sa svim poteškoćama u našem životu.

9.03… U Beogradu trenutno funkcionišu 32 tzv. koridorske linije, odnosno linije gradskog prevoza za ljude koji moraju da rade, ali su, zbog potreba, uvedene još dve, izjavio je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

7.01… Svetska zdravstvena organizacija ponovo je upozorila da prevremeno ukidanje mera ograničenja kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa može da izazove „fatalni povratak“ pandemije.

7.00… Portugalski premijer Antonio Košta izjavio je da pokušaj Holandije da blokira ekonomsku podršku u borbi protiv korona virusa dovodi u pitanje budućnost Evropske unije.

Sinoć… Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da najviše zahteva srpskih državljana koji žele da se vrate u Srbiju dolazi iz Nemačke, oko 1.500, kao i iz SAD, oko 700. Dačić je za RTS rekao da je država u zemlju vratila građane koji su izgubili posao u inostranstvu, studente i učenike, bolesne ljude…

Juče… SPC od sutra počinje sa obeležavanjem niza značajnih praznika koji prethode Vaskrsu: Lazarevu subotu – Vrbicu, Cveti, Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliki (Strasnu) subotu i Vaskrs koji se slavi tri dana, a pravoslavni vernici u Srbiji neće moći u hramove sve do ponedeljka .

Juče… Počela sa radom ePijaca Ministarstva poljoprivrede. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Zabrana kretanja u Srbiji biće produžena od petka u 17.00 do ponedeljka u 5.00. Za starije od 65 važi kupovina petkom od 4.00 do 7.00. Vlasnici kućnih ljubimaca mogu da izvode svoje ljubimce uveče od 23.00 do 1.00 i u subotu i nedelju od 8.00 do 10.00. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Isplata OBA dela penzija za mart 2020. počinje danas! Više na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Objavljeni su kontakti poljoprivrednih proizvođača sa beogradskih pijaca putem kojih možete da se snabdete vašim omiljenim proizvodina. Naponjemo da se BAZA PODATAKA ažurira svakodnevno.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 9. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.160 (45 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 1.495 (21 osoba je preminula), u BiH – 901 (36 preminulih osoba), u Crnoj Gori – 257 (dve osobe su preminule), u Albaniji – 416 (23 osobe su preminule), u Grčkoj – 2.011 (92 osoba su preminule), u Severnoj Makedoniji – 711 (32 osoba su preminule), u Bugarskoj – 648 (26 preminulih), u Rumuniji – 5.467 (270 osoba je preminulo), u Mađarskoj – 1.310 (77 preminulih osoba).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (501.609), Španiji (158.273), Italiji (147.577), Francuskoj (125.931), Nemačkoj (122.171), Kini (83.003), Iranu (68.192)… U celom svetu je potvrđeno 1.699.019 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (18.849), SAD (18.761), Španiji (16.081), Francuskoj (13.197), Velikoj Britaniji (8.958), Iranu (4.232), Kini (3.339)… U celom svetu umrla je 102.782 osoba.

» U celom svetu oporavilo se oko 376.976 ljudi.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.