Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 13. april 2020: Završena najduža zabrana kretanja do sada
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 13. april 2020: Završena najduža zabrana kretanja do sada

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas, 13. aprila 2020. u 15.00, registrovano ukupno 4.054 pozitivnih na virus korona, a 85 osobe su preminule.

Testirano je ukupno 20.958 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 13. aprila, testirani su uzorci još 2.646 osoba od kojih je 424 uzoraka pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 2.890 pacijenata, a na respiratoru je njih 138.

 

Na Kosovu je zaraženo 287 osoba (sedam osoba je preminulo).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Vlada Srbije je 31. marta usvojila nove ekonomske mere. Više na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije je 2. aprila usvojila nove mere koje se tiču vanrednog stanja. Više na OVOM LINKU.

»»» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

»»» Sve informacije o dozvolama za kretanja za vreme policijskog časa potražite OVDE.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 13. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

21.36… Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da „u novinskim agencijama Tanjug, Beta i FoNet do danas nema novinara i medijskih radnika kod kojih je potvrđeno da su oboleli od Covid-19“, navodeći da su te informacije dobijene iz svakog od ovih medija. UNS navodi da je u agencijama od proglašenja vanrednog stanja rad organizovan na daljinu, ali se i dalje, uz zaštitnu opremu, izveštava sa terena.

18.40… Zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će, vrlo verovatno, vikend za Vaskrs biti isti kao prethodni, sa policijskim časom. „Niko ne može da ukine Vaskrs, to je naš najveći praznik. Svi pokušavamo da smislimo kakvo je to najbolje rešenje“, rekla je ona za televiziju B92.

18.18… Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je tokom vikenda policija uhvatila oko 800 ljudi na ulici bez dozvole za kretanje i poručio da će svi koji ne budu poštovali tu meru, kao i druge, biti kažnjeni, bez obzira ko je u pitanju.

18.10… Iz Australije u Srbiju do sada je vraćeno oko 50 srpskih državljana, a na povratak očekuje još oko 120 njih – studenata, turista, poslovnih ljudi, ali i onih koji su bili u poseti porodici, izjavio je danas ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović. Kaže da avion Air Serbia najverovatnije neće leteti do Australije po naše državljane, ali zato, dodaje Petrović, Ambasada traži načine da ih “prebaci” do Dohe, Frankfurta ili Pariza odakle ih preuzimaju avioni Air Serbia, kao što je to činila i do sada.

17.20… Narodna banka Srbije objavila je na svom sajtu posebnu sekciju na kojoj se nalaze sve mere i uputstva za privredu i građane iz nadležnosti Centralne banke, kao i link putem kojeg građani mogu da postave pitanja u vezi isplate penzija, moratorijuma na otplatu kredita… „U ovom delu internet prezentacije dajemo pregled mera i aktivnosti Narodne banke Srbije s ciljem podrške građanima i ekonomiji u uslovima pandemije korona virusa“, navodi se na sajtu NBS.

16.59… Ministarstvo turizma trenutno radi na predlogu protokola o sigurnom ulasku turista koji dolaze u Grčku, nakon što dolazak turista bude dozvoljen, otkrio je zamenik ministra turizma Manos Konsolas tokom onlajn TV programa, u okviru segmenta posvećenog turizmu. On je sinoć predvideo da će se turistička industrija ponovo pokrenuti 2021. godine i da će Ministarstvo izraditi plan za „prepakivanje“ grčkog turističkog proizvoda u novim uslovima, prenela je ANA.

16.13… Međugodišnja inflacija iznosila je u martu 1,3 odsto, saopštio je Republički zavoda za statistiku. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u martu, u odnosu na februar ove godine, u proseku su niže za 0,1 odsto.

15.59… Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Grad spreman za uvođenje SOS obdaništa ukoliko se takva potreba bude ukazala. U tim obdaništima bi bila smeštena deca čija su oba roditelja zaražena koronavirusom i koju nema ko da čuva, dodao je on.

15.50… Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija pripremila je prvi deo odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko COVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PKS. „Nastavljamo sa daljom obradom pristiglih upita i nakon konsultacija sa Ministarstvom finansija objavićemo novi set odgovora“, kažu u Komori.

14.40… Sutra će biti isplaćena posebna novčana naknada. Reč je o naknadi za mart, saopšteno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

14.15… Proba male mature zakazana je za 22.,23. i 24. aprila, a mali maturanti onlajn će rešavati testove iz srpskog, matematike i kombinovani test. U dopisu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama navodi se da učenike koji nemaju tehničke mogućnosti da rade onlajn test (oni koji ne prate nastavu onlajn), školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu na dan kombinovanog testa, tj. 24. aprila kako bi ih odštampale i prosledile roditeljima.

13.55… 12.50… Kikinđanki Jovani Popović, autorki antirežimske pesme „Bagra“, ukinut je pritvor u kom je bila od 24. marta, pošto se tereti da je prekršila samoizolaciju po povratku iz Crne Gore. Skajp suđenje je odloženo 42-godišnjem Novosađaninu komeje na rešenju pisalo da je prekršio mere „uprkos apelu predsednika Srbije“.

13.36… Kompanija Visa objavila je da u Srbiji povećava maksimalni iznos za beskontaktne transakcije za koje nije neophodan unos PIN koda na 5.000 dinara. Limit za plaćanje na ovakav način uvećan je za 25 odsto u odnosu na prethodnu sumu od 4.000 dinara, što potrošačima u Srbiji olakšava obavljanje svakodnevnih transakcija, navodi se u saopštenju kompanije.

13.20… Gradsko veće grada Beograda je donelo odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta koji je smanjen i umesto planiranih 143,1 milijarde dinara, sada iznosi 122,8 milijardi dinara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.On je pojasnio da je takva odluka doneta zbog proglašenog vanrednog stanja, a u skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva finansija i procenama o smanjenoj privrednoj aktivnosti u ovom periodu.

13.13… Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje, u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja, zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne. Poverenica ističe da bi se navedeni problem mogao rešiti slanjem zahteva za izlazak na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena.

13.05… Ujedinjena demokratska Srbija pozvala je državne organe da zaštite živote građana i ne dozvole okupljanja u verskim objektima povodom predstojećih praznika. UDS je poziv vladike bačkog Irineja da se omogući prisustvo građana vasršnjim liturgijama ocenila kao direktan poziv na nepoštovanje mera.

12.46… Avion Air Serbia iz Malte vratio se u Beograd u 11.55 sa 141 državljaninom Srbije.

12.35… Ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije Kovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra. Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak na sednici Vlade Srbije, a juče su privrednici počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave, navodi se u saopštenju ministarstva.

12.12… Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ i Inicijativa „Ne davimo Beograd“ predložili su da se građanima Beograda omogući da voze bicikle na žutim trakama kao alternativu redukovanom gradskom prevozu tokom pandemije koronavirusa.

11. 50… Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se u kriznim vremenima poput ovih pokazalo da Srbija ima široku sirovinsku bazu i prerađivački kapacitet, te da danas stupa na snagu odluka o ukidanju zabrane izvoza kvasca i ulja. „Ukinuli smo zabranu izvoza za brašno i šećer i ta odluka je već 15 dana na snazi. Od danas možemo da izvozimo i kvasac i ulje“, rekao je ministar za N1 i naveo da je posredi bila zaštita i podmirivanje domaćeg tržišta, koje je, kaže, stabilno.

11.24… Predrag Ðelevski iz Glogonja prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljena od novog korona virusa donirao krvnu plazmu. On je za portal 013info.rs rekao da je pre davanja krvne plazme bio na kontroli, nakon čega je ponovo radio treći test na koronu koji se radi 21 dan nakon ozdravljenja i tek kada je i taj test bio negativan dogovorio je donaciju plazme.

11.12… Tržišna inspekcija u proseku dnevno dobije desetak poziva građana koji se žale na povećanje cena pojedinih proizvoda u prodavnicama, najčešće južnog voća, a načelnica te inspekcije Mirjana Damjanović kaže da većina trgovaca poštuje zakon. „Pokrenuli smo 770 nadzora i većina trgovaca poštuje zakon. Samo 44 proizvoda u 28 kontrola (28 trgovaca) utvrdili smo da su neosnovano podigli cene. To je visok procenat poštovanja zakona“, rekla je ona.

11.05… U Srbiji je virus korona pod kontrolom, kaže pulmolog Branimir Nestorović i dodaje da će danas na sednici Kriznog štaba biti odlučeno koliko će trajati policijski čas tokom uskršnjih praznika.

11.00… Od danas počinje primena sistema „zelenih“ koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona, a kada se ispune propisani tehnički uslovi u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi. Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je reč o prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u uslovima krize COVID19.

11.00… Ministar trgovine Rasim Ljajić, izjavio je za N1, da se stanje na tržištu stabilizovalo, i da je „najgori period iza nas“. Naveo je da je ovo kritična nedelja, do 16. aprila, i da je sada situacija pod kontrolom. Istakao je da su građani kupovali namirnice i koje im trebaju, kao i one koje im ne trebaju, praveći zalihe. Istakao je i da će turizam pretrpeti ogromnu štetu i da se ona procenjuje na oko 300 miliona evra.

9.25… Privrednici od danas mogu da se prijave za Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra. Vlada Srbije usvojila je u petak tri uredbe kojima se reguliše korišćenje Programa ekonomskih mera.

9.15… Ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković izjavio je da se oko 670 ljudi prijavilo za povratak u Srbiju.

8.20… Politikolog Boban Stojanović, izjavio je za N1, da će po njegovim procenama, ako se steknu uslovi za to, vanredno stanje biti ukinuto „ne pre sredine maja“, dok bi izbori mogli da budu održani na Vidovdan, 28. juna.

8.00… Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u protekle dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, koji su prethodno bili na specijalizaciji ili imali ugovore na određeno vreme.

7.45… Noć u Beogradu protekla je relativno mirno, a Hitna pomoć imala je dve intervencije na javnom mestu i oko 2.000 poziva.

7.15… Američki predsednik Donald Tramp odbacio je kritike da je njegov odgovor na pretnju koronavirusa bio zakasnio nazvavši takve tvrdnje „lažnim vestima“ Demokrata i medija.

7.07… Zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su zaraženi koronavirusom tokom vršenja radne obaveze, biće lečeni u banjama, prenosi RTS.

7.00… Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači tog energenta postigli su dogovor da povećaju cene nafte smanjenjem njene proizvodnje za gotovo 10 miliona barela dnevno.

Sinoć… Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za kontrolu koronavirusa, rekla je za RTS da postoje određeni zastoji u čekanju rezultata testiranja i zamolila za još malo strtpljenja. Grupa pacijenata sa Sajma najavila štrajk zbog toga što ne znaju rezultate glasanja.

Sinoć… Odluku o konferencijama za novinare o koronavirusu bez medija nije donela struka, odnosno lekari kao što se tvrdi, nego politika iz svojih razloga i potreba, ocenili su gosti emisije „Utisak nedelje“.

Juče… U toku najdužeg policijskog časa, od petka do ponedeljka, Prekršajni sudu u Beogradu izrekao je više od 105 presuda sa novčanim kaznama od 50.000 do 100.000 dinara.

Juče… Objavili smo raspored časova TV nastave na RTS 2 i RTS 3 za osnovce od 13. do 16. aprila 2020, na OVOM LINKU. Petak i ponedeljak su neradni dani.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 12. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.205 (53 osoba su preminule), u Hrvatskoj – 1.600 (23), u BiH – 1.009 (39), u Crnoj Gori – 272 (3), u Albaniji – 446 (23), u Grčkoj – 2.114 (98), u Severnoj Makedoniji – 828 (34), u Bugarskoj – 676 (31), u Rumuniji – 6.300 (316), u Mađarskoj – 1.458 (109).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (557.590), Španiji (166.831), Italiji (156.363), Francuskoj (133.670), Nemačkoj (127.854), Velikoj Britaniji (85.208), Kini (83.135)… U celom svetu je potvrđeno 1.850.966 zaraženih.

» Najviše umrlih je u SAD (22.115), Italiji (19.899), Španiji (7.209), Francuskoj (14.393), Velikoj Britaniji (10.612), Iranu (4.474), Kini (3.341)… U celom svetu umrla je 114.269 osoba.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.