Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 21. april 2020: Blaže mere vanrednog stanja
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 21. april 2020: Blaže mere vanrednog stanja

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas, 21. aprila 2020. u 15.00, registrovano ukupno 6.890 pozitivnih na virus korona, a 130 osoba je preminulo.

Testirano je 45.355 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 21. aprila, testirani su uzorci još 3.543 osoba od kojih je 260 uzoraka pozitivno. Hospitalizovana su 3.660 pacijenta.

Na Kosovu je zaražena 561 osoba (12 osoba je preminulo).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Sve informacije o dozvolama za kretanje za vreme policijskog časa potražite OVDE.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 21. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

19.55… Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da svi koncerti u seriji koncerata „Beograd pobeđuje“, kao i 10.000 državnih zastava koje su poklonjene građanima, Grad i stanovnike prestonice neće koštati ni dinar.

19.05… Dan planete Zemlje, koji se obeležava sutra, ove godine proteći će u senci pandemije virusa Kovid-19, zbog koje su otkazane mnogobrojne manifestacije. Ovaj Dan obeležava se još od 1992. godine.

19.00… Pad broja obolelih od korona virusa, pad broja pacijenata na respiratorima i povećavanje broja pacijenata u privremenim bolnicama su tri uslova za odluku o ukidanju policijskog časa, sapštio je dr Predrag Kon.

18.00… Istraživači sa univerziteta u kineskoj provinciji Žeđijang tvrde da je korona virus mutirao u više od 30 sojeva, kao i da to delom objašnava činjenicu da je on u nekim zemljama odneo više života nego u drugim delovima sveta.
Kako prenosi „Skaj njuz“, naučnici tvrde da su došli do direktnih dokaza da je kod virusa došlo do mutacija kojima se značajno menja njegova patogenost.

15.00… „Beograđani nemaju nikakvog razloga za brigu kada je u pitanju kvalitet vode koja dolazi iz proizvodnog pogona JKP Beogradski vodovod i kanalizacija“, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. On je podsetio da se nedavno pojavila informacija da je zatvoren deo vodovodne mreže sa tehničkom vodom u Parizu, gde su pronađeni sitni tragovi virusa korona, ali i istakao da je gradska voda u Beogradu najboljeg kvaliteta. „Gradska voda je čista, kvalitetna i bezbedna za piće“, izjavio je Radojičić.

14.45… Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Preporuku svim bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od srede, 22. aprila, nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera propisanih od Vlade Srbije koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije korona virusa tokom trajanja vanredne situacije.

14.30… Za učenike završnog razreda osnovne škole sutra počinje onlajn proba male mature testom iz srpskog (maternjeg)jezika. za četvrtak je test iz matematike, a 24. aprila kombinovani test. Svrha testiranja je da učenici steknu uvid da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da u odnosu na rezultate probnog završnog ispita, po potrebi, dodatnu pažnju posvete određenim oblastima u okviru pojedinih predmeta.

14.30… Avion Air Serbia iz Pariza vratio je u Beograd još 136 naših građana…

14.15… Udruženje Most solidarnosti predlaže da Vlada Srbije donese uredbu da funkcioneri u naredna tri meseca naknadu za svoj rad primaju u visini minimalne zarade u Srbiji. Kako navode, ta uredba treba da se odnosi na sve funkcionere izuzev sudija i tužilaca, funkcionera u sektoru zdravstva i drugih pojedinih institucija, koji su od posebne važnosti za funkcionisanje države u vreme pandemije.

14.00… Potpredsednik nemačkog Instituta „Robert Koh“, Lars Šade, poručio je da se aktuelna situacija oko pandemije neće normalizirati sve dok se ne pronađe vakcina.

13.00… Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije usvojena je odluka o novom radnom vremenu prodajnih objekata i zelenih pijaca na otvorenom na teritoriji grada Beograda. Prodavnice će moći da organizuju svoj rad tako što će biti otvorene maksimalno do 18.00, dok će pijace na otvorenom moći da rade od 7.00 do 15.00. U svim prodajnim objektima i pijacama na otvorenom obavezno je korišćenje zaštitne opreme i držanje socijalne distance između kupaca i prodavaca, kao i preduzimanje mera svakodnevne dezinfekcije objekata i radnih površina.

12.50… Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da svi dokazi upućuju na to da su novi virus korona preneli slepi miševi u Kini krajem prošle godine i da nije nastao u laboratoriji.

12.00… Tokom vandrednog stanja tretirano je oko 1.500 hektara površina gde se razvijaju larve komaraca. Ove i sledeće nedelje biće tretirano još oko 400 hektara kako bi se sprečio razvoj larvi komaraca.

11.45… Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović ocenio je da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću žuri da se održe izbori, odloženi zbog pandemije, jer „ako dočeka jesen bez novog mandata može da se nađe u gadnoj poziciji“.

10.25… Kao što se očekivalo, ovogodišnji Oktoberfest, čuveni festival piva, otkazan je zbog pandemije korona virusa, javlja Gardijan.

10.25… Cilj je da postepeno ublažimo mere, što je moguće jer smo dostigli stabilnu fazu i imamo naznake da smo blizu silazne putanje, ali sa ozbiljnijim opuštanjima će se svakako sačekati i ako bismo imali trend kakav ne želimo, to će se menjati – mere se kroje prema situaciji u realnom vremenu, rekao je član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković.

10.15… Vojska Srbije je ispred dva migrantska centra pucala u vazduh u znak upozorenja kako niko od migranata ne bi pobegao iz karantina, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

10.00… Objavili smo raspored časova TV nastave i za OSNOVCE i za SREDNJOŠKOLCE.

9.50… Avion Air Serbia odleteo je jutros za Pariz odakle će vratiti još jednu grupu naših državljana. Takođe, jutros nešto pre devet sati sleteo je na beogradski aerodrom avion iz Kine, koji je dopremio medicinsku opremu.

9.20… Utisak je da korona virus slabi i to se može videti na osnovu sve većeg broja blagih i asimptomatskih slučajeva, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedelje. „Virus je sada uveliko u cirkulaciji, ali izaziva blago ili nikakvo oboljenje. To će biti ispitivano na leto, da bi se mogla proceniti situacija, ali čini se da virus ozbiljno slabi“, rekao je Kon za RTS.

9.15… U borbi protiv koronavirusa u celom svetu, u ovom trenutku, razvija se ukupno 155 lekova i 79 vakcina, saopštio je Austrijski Institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA), koji je i sakupio ove podatke.

9.15… Noć u Beogradu je protekla relativno mirno, na javnim mestima su bile tri intervencije po pozivu MUP zbog tuče, ali nije bilo ozbiljnije povređenih, rečeno je Tanjugu u službi Hitne pomoći u Beogradu. Dežurala je 21 ekipa, a dežurni lekari su primali pozive građana i hroničnih bolesnika koji su uglavnom tražili lekarske savete o korona virusu i raspitivali se za simptome prehlade ili gripa.

9.00… Privredna komora Srbije (PKS) će danas dati preporuku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Vladi Srbije da se radno vreme prodavnica produži već od danas do 17 časova, izjavio je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

8.50… Prvog radnog dana posle Vaskrsa i do sada najduže zabrane kretanja, na putevima u Srbiji može se očekivati pojačan intenzitet saobraćaja na gradskim saobraćajnicama, kao i na prilazima većim gradovima. Vozače na severu naše zemlje očekuju povoljne vremenske prilike, u ostalim krajevima moguća je kiša, dok se na Kopaoniku očekuje slaba susnežica, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

8.30… Najgore je tek pred nama, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus. „Verujte nam. Najgore je tek pred nama. Hajde da sprečimo ovu tragediju. To je virus koji mnogi još ne razumeju“, upozorio je Gebrejesus u vreme kada mnoge zemlje počinju da ublažavaju restriktivne mere uvedene radi suzbijanja korona virusa, prenosi AP.

8.30… Tokom najduže zabrane kretanja od uvođenja vanrednog stanja, koja je trajala 84 sata, mere zabrane prekršilo je oko 1.000 ljudi i to najviše u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu. Najdisciplinovaniji su bili građani u Prijepolju, Zaječaru i Prokuplju, rekao je za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

7.00Od danas zabrana kretanja za sve građane Srbije počinje u 18.00. 

7.00… Cene nafte su juče prvi put otišle u minus usled kolapsa tražnje za energentima zbog pandemije koronavirusa i želje trgovaca na berzama da ne budu blokirani kupovinom nafte koju nemaju gde da skladište.

Sinoć… Epidemiolog Predrag Kon najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću savetovao je kao jedan od najvernijih navijača, da ubuduće izbegava direktne odgovore na pitanja o vakcinaciji.

Sinoć… Ministar Rasim Ljajić najavio još 400.000 vaučera za odmor u Srbiji. Više pročitajte OVDE.

Juče… Ublažavanje mera… pijace i druge radnje će ponovo raditi. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Na OVOM LINKU možete videti broj zaraženih virusom korona po beogradskim opštinama.

Pitanje dana… Svakog dana uredništvo portala Dan u Beogradu postaviće po jedno pitanje na koje se očekuje odgovor. Jučerašnje pitanje je na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 21. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.335 (77 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 1.881 (47), u BiH – 1.309 (49), u Crnoj Gori – 312 (5), u Albaniji – 584 (26), u Grčkoj – 2.245 (116), u Severnoj Makedoniji – 1.225 (54), u Bugarskoj – 966 (45), u Rumuniji – 8.936 (478), u Mađarskoj – 2.098 (213).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (792.938), Španiji (200.210), Italiji (181.228), Francuskoj (155.383), Nemačkoj (147.065), Velikoj Britaniji (124.743), Turska (90.980), Iran (83.505), Kini (82.758)… U celom svetu je potvrđeno 2.482.556 zaraženih.

» Najviše umrlih je u SAD (42.518), Italiji (24.114), Španiji (20.852), Francuskoj (20.265), Velikoj Britaniji (16.509), Belgija (5.828), Iranu (5.209)… U celom svetu umrla je 170.482 osoba.

» Do sada se u svetu oporavilo 652.479 zaraženih.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.